|

Kome su potrebne vize, a državljani kojih zemalja mogu slobodno ušetati u BiH?

Kome su potrebne vize, a državljani kojih zemalja mogu slobodno ušetati u BiH?
22
Piše: M. Nukić
28.11.2014. u 22:18
72
komentara
22

dijeljenja
Kome su potrebne vize, a državljani kojih zemalja mogu slobodno ušetati u BiH?
BiH je promijenila vizni režim posljednjih godina. Građanima velikog broja zemalja dozvoljen je ulazak u zemlju bez viza, uz korištenje pasoša ili lične karte koji dokazuju identitet. Dozvoljeno im je da borave najduže 90 dana. Međutim, veliki broj tih zemalja ne dozvoljava ulazak bh. državljanima bez viza.
Državljani zemalja koje nisu oslobođene viznog režima za BiH moraju ispoštovati proceduru i platiti takse kako bi ušli u BiH. Zahtjev za vizu potrebno je poslati 30 dana prije planiranog ulaska u BiH. Za dobijanje vize potrebno je lično u ambasade BiH predati sljedeće dokumente: vazeći pasoš, ispunjen Zahtjev za izdavanje vize, fotografiju za pasoš koja je napravljena nedavno, isprave kojima se dokazuje svrha boravka u BiH, osigurani smještaj i sredstva za izdržavanje tokom boravka, sredstvo putovanja, namjera povratka u zemlju iz koje dolazi (zaposlenje, povratna karta ili sl.) i osigurana zdravstvena zaštita, te ispravu o uplati konzularne takse (oko 60 KM).

Granična policija može po ulasku u zemlju zatražiti dokaz da na računu ili u kešu imate dovoljno novca da biste se mogli izdržavati u BiH, neovisno o tome da li ste oslobođeni viznog režima ili ne. Suma koja je propisana je 150 KM po danu. Posjedovanje sredstava za izdržavanje stranca koji u BiH ulazi sa vizom ili je državljanin zemlje bezviznog režima, kao i razlog ulaska i boravka stranca u BiH može se dokazivati i pozivnim pismom koje izdaje državljanin BiH ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u BiH, ili domaće ili strano pravno lice registrovano u BiH. Za ovjeru pozivnog pisma plaća se administrativna taksa u iznosu od 10 KM.

Bitno je istaći da, ukoliko se odbije vaš zahtjev za vizu, sredstva koja ste uplatili za takse vam neće biti vraćena.

Ukoliko osoba dolazi iz zemlje u kojoj je proglašena neka epidemija, mora donijeti dokaz da je vakcinisana.

Državljani sljedećih zemalja mogu slobodno ući u našu zemlju, odnosno bez viza: Andora, Australija, Austrija, Belgija, Bruneji, Estonija, Češka, Kanada, Katar, Kipar, Koreja, Kuvajt, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Grčka, Island, Irska, Italija, Japan, Letonija, Litvanija, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malezija, Malta, Monako, Novi Zeland, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka, San Marino, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska, Holandija, Ruska Federacija, Turska, Sjedinjene Američke Države i Vatikan.

Viza su oslobođeni i nosioci diplomatskih pasoša Bahreina, Egipta, Irana, Jordana, Kazahstana, Kine, Kube, Moldavije, Omana, Pakistana, Rusije, Saudijske Arabije, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine.

No, bh. državljani ne mogu ući u sve ove zemlje bez vize. Tako je državljanima BiH potrebna viza za sljedeće zemlje: SAD, Australija, Bruneji, Kanada, Katar, Kuvajt, Japan i Novi Zeland.

U posljednje vrijeme pojavilo se više zainteresovanih investitora iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te još nekih azijskih zemalja, čiji poslovni ljudi ne mogu ući u državu bez vize (ukoliko nisu diplomate). To može predstavljati problem jer uz već postojeće administrativne barijere vezane za samo ulaganje ili otvaranje preduzeća (registracija 37 dana, dozvole i do 180 dana), čekanje vize može dodatno odbiti investitore.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...