Putovanja
566

Na put krenuo najveći kruzer na svijetu: "Plutajući grad" vrijedan više od milijardu dolara

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Desetine hiljada Francuza pozdravilo je prvo putovanje najvećeg kruzera na svijetu, koji je isplovio na svoje prvo putovanje nakon 32 mjeseca iz francuskog brodogradilišta u Saint-Nazaireu prema Southamptonu u Engleskoj.

Kruzer "Harmony of the Seas“ čija je gradnja koštala više od milijardu dolara, dug je 362 metra, ima 16 paluba i viši je od Eiffelovog tornja. Drži rekord kao najširi kruzer koji je ikada izgrađen i može primiti 6.360 putnika.

Nazivaju ga plutajući grad koji ima 20 prostorija za jelo, 23 bazena i park sa više od 10.000 biljaka i 50 stabala. Na brodu postoje mjesta za odmor i zabavu. Kapetan broda, Johnny Faevelen, tvrdi kako će golf biti jedna od opcija na brodu.

"Harmony of the Seas" u Southamptonu se očekuje u utorak, prije njegove inauguracijske plovidbe 22. maja u Barceloni.

Brodogradilište STX France počelo ga je graditi 2013. godine, a gradnja je trajala više od dvije i po godine. "Harmony of the Seas" će proizvoditi 20 posto manje emisija CO2 nego dva najveća broda u svojoj klasi djelomično zahvaljujući zraku koji se upumpava u trup kako bi olakšao teret. Na gradnji je bilo zaposleno 2.500 radnika kako bi završili ogroman brod.

Royal Caribbean, kompanije u čijem vlasništvu je kruzer, trenutno pravi još dva broda Anthem of the Seas i Ovation of the Sea, koji će zaploviti u aprilu sljedeće godine.