Putovanja
15

Zavirite u unutrašnjost najvećeg kruzera na svijetu, dužeg od Eiffelovog tornja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveći kruzer na svijetu, težak 120.000 tona "Harmony of the Seas", otvorio je svoja vrata kako bi otkrio ogromni plutajući grad u kojem su skrivene brojne raskoši. Kruzer je u vlasništvu kompanije Royal Caribbean.

Širok je 66 metara i najširi je kruzer ikada izgrađen, dok ga dužina od 362 metra čini 50 metara dužim od visine Eiffelovog tornja. Ogroman brod, čija je izgradnja koštala blizu milijardu dolara ima 16 paluba i moći će primiti 6.360 putnika i 2.100 članova posade.

"Harmony of the Seas nije samo najveći kruzer na svijetu, ujedno je i najskuplji ikada izgrađen", rekao je na svečanosti otvaranja Richard Fain, šef kompanije.

Kruzer posjeduje mini golf teren, plutajući jacuzzi, casino i 1.400 mjesta u teatru koji je namijenjen za različite vrste umjetnosti. Brod čak ima i svoju šoping ulicu i "Central Park" koji sadrži 12.000 biljnih vrsta.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Harmony of the Seas" će proizvoditi 20 posto manje emisija CO2 nego dva najveća broda u svojoj klasi djelomično zahvaljujući zraku koji se upumpava u trup kako bi olakšao teret. Bilo je zaposleno 2.500 radnika kako bi završili ogroman brod, čija je izgradnja počela u septembru 2013. godine.

"Harmony of the Seas" će luku Southampton u južnoj Engleskoj napustiti u nedjelju, ako vremenski uslovi dozvole. Odatle će na prvo službeno putovanje krenuti 22. maja u svoj novi dom, luku u Barceloni, nakon čega će početi redovno krstarenje do kraja oktobra.

Foto: AFP
Foto: AFP

Royal Caribbean trenutno pravi još dva broda Anthem of the Seas i Ovation of the Sea, koji će zaploviti premijerno u aprilu sljedeće godine.