Putovanja
293

Ljeto na bh. planinama: Šetnje, izleti, brdski biciklizam, paraglajding i vožnje žičarom

Piše: L. Č.
Jahorina (Foto: Facebook)
Ko kaže da su planine rezervisane samo za zimu i snijeg? Bosanskohercegovačke ljepotice i u ljetnom periodu nude zabavne sadržaje za svoje posjetitelje i sve one koji žele uživati u prirodi i na čistom zraku.

Kantonalno javno preduzeće ZOI 84 u sklopu svojih aktivnosti u ljetnom periodu nudi dosta raznolik sadržaj tokom ljetnih mjeseci, kako na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, tako i u olimpijskom kompleksu Zetra.

Na Babinom dolu na Bjelašnici posjetitelji imaju mogućnost da iznajme teniske i nogomtne terene, bicikle za brdski biciklizam na kontroliranim stazama, te uživaju u šetnji markiranim stazama. Na raspolaganju je i vožnja žičarom koja je predviđena za grupe od minimalno 20 osoba po cijeni od 100 KM za panoramsko razgledanje Bjelašnice.

Na Igmanu se nalaze i staze za nordijsko skijanje i bijatlon dužine 30 kilometara sa usponima i spustovima do 30 posto za brdski biciklizam. Za one smjelije i željne više avantura tu su staze alpskog skijanja, kao i tehnološki putevi na Bjelašnici dužine 30 kilometara sa maksimalnim usponima i padovima do 60 posto koji vode do samog vrha Bjelašnice na visini od 2.064 metra.

Na Malom polju na Igmanu se nalazi restoran sa dječijim zabavnim parkom, prostor za boćanje i odbojku, a građani imaju prostora uživati u svakom trenutku u prirodi.

Iz Olimpijskog centra Jahorina navode kako će ovog ljeta imati dosta sadržaja za njihove posjetitelje. Šetačima na raspolaganju uvijek stoje označene pješačke staze koje vode do planinskih vrhova, a svi ljubitelji prirode imaju priliku da vide konje i uživaju u predivnim prizorima.

Tu je panoramska vožnja šestosjedom u dane vikenda, te vožnja bagijem, a većina hotela nudi iznajmljivanje četverotočkaša kojima se može voziti po putevima koji vode do planinskih vrhova. Tu je i paraglajding, te vožnja biciklima, kao i mogućnost za bajkere da šestosjedom izađu na vrh planine.

U julu i augustu je na Jahorini aktuelno branje šumskih plodova i borovnica, kao i različitog bilja za jahorinski čaj koji se nalazi u ponudi većine hotela na ovoj planini.

Sportski tereni hotela Bistrica stoje na raspolaganju svim posjetiteljima, a ove godine će biti organizovani sportski kampovi - fudbalski kamp Crvene zvezde i košarkaški kamp koji se tradicionalno održava na Jahorini, a koji očekuje dolazak velikog broja mladih. Pored toga, tu je i škola plivanja, kao i prva trail trka koja će se održati 1. i 2. augusta i koja će imati četiri trke različite dužine.

Ono što još izdvaja Jahorinu jeste blizina grada Sarajeva, a svi turisti i posjetitelji ove planine mogu iskoristiti priliku i organizovano u okviru izleta posjetiti glavni grad BiH, te Mostar, rafting i Andrićgrad, što su samo neki od izleta.

U hotelu Pahuljica na Vlašiću za posjetitelje organizuju različite ture i izlete, pa tako njihovi gosti imaju priliku otići na obližnji vodopad Ugrić udaljen četiri kilometra od hotela.

Također, u blizini se nalazi i manja fabrika za proizvodnju sira, tzv. "sirana" gdje gosti na mogu vidjeti kompletan proces pravljenja vlašićkog sira.

Tu je biciklizam, a posjete su uglavnom svedene samo na boravke.

Trenutno na Vlašiću nema mnogo ljudi, zbog ramazana je manja posjećenost, no nadaju se da će poslije ramazana biti više gostiju na planini i u hotelu.