Putovanja
123

Ljetna ponuda na Jahorini: Razlog za boravak na Olimpijskoj ljepotici

Klix.ba
Nova ponuda Olimpijskog centra Jahorina je pravi razlog zašto bi turisti trebali da posjete ovu planinu i tokom ljeta.

S obzirom da su temperature na planini mnogo prijatnije za boravak tokom vrelih ljetnih dana, Jahorina postaje ljetna oaza za sve ljubitelje planinskog odmora.

Posjetioci uglavnom uživaju u šetnjama označenim pješačkim stazama, a OC Jahorina ove godine aktivno radi i na unapređenju sportsko-rekreativnih staza, te očekuje se da će do kraja mjeseca jula biti spremni da našim turistima predstave i nove pješačke i biciklističke staze.

Šestosjed Ogorjelica je u funkciji vikendom za panoramsku vožnju. Cijena karte za jednu vožnju iznosi 7KM, dok od ove godine smo ponudili i bike pass po cijeni od 15 KM koji podrazumijeva 5 vožnji šestosjedom.

Mountain bajkeri su sve aktivniji na Jahorini, jer smo instalirali nosače na korpama. I ne samo aktivni biciklisti u potrazi za adrenalinom nego i rekreativci otkrivaju čari Jahorine vozeći se biciklom po planinskim vrhovima.

Mjesec juli i august su atraktivni za posjetioce zbog branja šumskih plodova, ljekovitog bilja, borovnica...Na Jahorini se od bilja mogu pronaći majčina dušica, vranilova trava, kantarion, hajdučka trava, nana i drugo bilje, od kojeg većina jahorinskih hotela priprema već poznati jahorinski čaj, a posjetioci mogu i sami pripremiti bilje i napraviti svoj čaj. Takođe, domaći sok od borovnica je u ponudi većine hotela na Jahorini i od strane gosta već prepoznat po svom kvalitetu.

Za sve poklonike adrenalinskih aktivnosti tu je vožnja bagijem i paraglajding. Paraglajding let se izvodi u tandemu sa licenciranim instruktorima, a doživljaj Jahorine iz ptičje perspektive sa pogledom na okolne planine je posebno atraktivan.

Na Jahorini svakog ljeta možete sresti krda konja koji ukrašavaju planinski ambijent i uveseljavaju lica posmatrača.

Hotel Bistrica je ovog ljeta u svojoj ponudi izdvojio korištenje bazena sa ručkom po cijeni od 15 KM, vožnju šestosjedom sa ručkom po cijeni od 17 KM, dok noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi iznosi 49 KM po osobi.

Sportski tereni ispred hotela "Bistrica" mogu se iznajmiti po cijeni 150 KM sat vremena za travnati fudbalski teren ili 20 KM sat vremena za mali teren (odbojka, košarka). Noćno igranje pod reflektorima na malom sportskom terenu košta 40 KM.

Hotel "Bistrica" pruža mogućnost organizacije team buildinga za svoje goste u skladu sa njihovim potrebama i željama.

Dodatne mogućnosti i prednosti za sve posjetioce Jahorine su organizacija izleta u okolini od kojih su najprivlačniji rafting na Tari, posjeta Andrićgradu, Sarajevu i Mostaru.

Uskoro će se na Jahorini održati i prva Jahorina Ultra Trail trka kao događaj od izuzetnog značaja za unapređenje ljetnih sadržaja, promovisanje zdravih životnih navika i afirmisanje sporta.

OC Jahorina radi na izradi master plana za razvoj ljetnog turizma, a očekuje se da kroz projekte i grantove budu obezbjeđena sredstva za izgradnju balon sale i sportskih terena sa vještačkom travom, kako bismo mogli nastaviti razvoj sportskog turizma na Jahorini.

U ponudi jahorinskih hotela nalaze se: odlični wellness programi i sadržaji, kuglana, parkovi za djecu, vještačka stijena za penjanje i slično.