Putovanja
24

Klix.ba u Manavgatu, turskom gradu koji oduševljava ljepotom i orijentalnim plesačicama

Piše: M. N.
Grad Manavgat (Foto: Klix.ba)
Turska antalijska rivijera posljednjih godina je vrlo atraktivna destinacija za brojne turiste širom svijeta. Samo u protekloj godini na aerodrom u Antalyji sletjelo je 22 miliona stranih turista koji su svoj odmor proveli na turskoj obali Sredozemnog mora. Među brojnim izletima koji se turistima nude je i krstarenje rijekom Manavgat u istoimenom gradu koji vas naprosto očara svojom pričom, izgledom i spojem rijeke i mora.

Grad Manavgat smješten je između Antalyje i Alanye na rijeci Manavgat koja teče uz more u koje se potom ulijeva. Rijeka je dugačka oko 90 kilometara od kojih je plovno 45 kilometara, a njena temperatura uvijek iznosi između 16 i 20 stepeni celzija. Između nje i mora formiran je pješčani sprud koji je idealan za sunčanje i kombinovano kupanje u rijeci i moru.

U luci Manavgat nalazi se veliki broj brodova koji čekaju turiste. Od trenutka ulaska počinje zabava. Ljubazno osoblje vas smjesti, pusti vam muziku i uslužuje vas pićem koje poželite. Svi turisti iskoriste priliku da izađu na palubu i fotografišu se dok brod plovi rijekom Manavgat. Pauza se pravi na samom ušću gdje se rijeka ulijeva u more. Dok se turisti kupaju u rijeci ili moru, voze glisere ili izvode druge "vratolomije", vrijedna posada broda lovi svježu pastrmku koju će putnicima poslužiti za ručak.

Nakon obilnog ručka slijedi povratak u grad i iznenađenje za sve na brodu - trbušna plesačica koja ostavlja sve bez daha. Da bi zabava bila potpuna, plesačica nakon što otpleše svoju tačku, prilazi turistima, a potom turisticama i uči ih pokrete orijentalnog plesa. Smijeh je zagarantovan. Bitno je naglasiti da prije ulaska na brod pripremite sitne novčanice, jer će plesačica nakon tačke prilaziti od stola do stola očekujući da je "zakitite".

Prije nego uđete na brod obavezan je obilazak džamije Manavgat koju je lokalno stanovništvo samo izgradilo od svog novca i vrlo su ponosni na nju. Gotovo da nema grupe turista koja ne obiđe ovu džamiju i bez obzira na vjeroispovijest uđu i pomole se u njoj. Na ulazu je obavezno skidanje obuće, a u korpama vas dočekaju marame kojima žene mogu prekriti tijelo i kosu.

Turistički obilazak ovog grada završava posjetom kompleksu brane Manavgat koja je prava atrakcija za turiste. Osim brojnih štandova na kojima zainteresovani mogu kupiti suvenire, parfeme i odjeću, turisti mogu ručati u restoranima za stolovima koji su u hladnoj vodi. Na vrlo visokim temperaturama koje sredinom ljeta u Turskoj dosežu i 40 stepeni celzija, noge u hladnoj vodi su pravi ugođaj. Slapovi i boja vode fasciniraju ljepotom, te su fotografije s tog dijela prekrasne.

U ovom gradu živi blizu 200.000 stanovnika i s ponosom ga pokazuju turistima. Imaju prelijepe parkove, mostove, uređena šetališta i obale, te sve ono što je turistima potrebno.