Sjajno rješenje
17

Kako su Italijani "slučajno" napravili idealne hotele za period pandemije

L. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Italija od devedesetih praktikuje turistički model poznat kao "albergo diffuso" ili raštrkani hotel. Ovo ustvari predstavlja raspoređivanje soba hotela u različite kuće uglavnom napuštenog sela i moglo bi biti savršeno rješenje za turizam u doba pandemije koronavirusa, piše CNN.

Većina starih italijanskih sela dijeli isti problem - stanovnici odlaze u veće gradove kako bi pronašli posao, ostavljajući iza sebe prazne kuće. Upravo zbog toga je u nekim dijelovima ove države vrlo jednostavno pronaći dom za vrlo malo novca, jer Italijani pokušavaju privući ljude da se vrate i popune prazninu.

Hotelijeri su iskoristili situaciju i otkupili neka od ovih sela, te su kuće transformisali u luksuzne apartmane. Na taj način gosti mogu iznajmiti kompletnu kuću samo za sebe, ali i posjetiti restorane i slične atrakcije u drugom dijelu sela.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naprimjer, oni koji odluče posjetiti Italiju čim se turizam počne oporavljati - moći će uživati u selu Santo Stefano di Sessanio. Ono je zaleđeno u vremenu, a posjetiteljima nudi čist zrak, domaći hljeb, sireve, vina, ukusno voće i razne vrste mesa.

Vrlo je tradicionalno, a u centru se nalazi kafić koji nudi samo domaću hranu. Posjetitelje uslužuje konobar koji će im vrlo rado objasniti kako je koje jelo i piće napravljeno.

U Italiji je trenutno otvoreno 150 "raštrkanih" hotela. Pretpostavlja se da će ovi hoteli igrati značajnu ulogu u narednom periodu kada se država počne oporavljati od štete koju je napravila pandemija koronavirusa. Turistički sektor vjeruje da će turisti isprva željeti da borave u odvojenim apartmanima, tj. da će htjeti da održavaju fizičku distancu od stranaca.