Popularna destinacija
30

Jedna od najljepših plaža svijeta ove godine neće biti dostupna za turiste

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čuvena plaža Navagio u istoimenoj uvali na Zakintosu u Grčkoj ovog ljeta ostat će zatvorena za turiste zbog straha od klizišta, objavile su vlasti u Grčkoj.
Plaža je svojevremeno proglašena najboljom na svijetu, a prepoznatljiva je po bijelim liticama i tirkiznim nijansama Jonskog mora.

Odluku o zabrani pristupa plaži Navagio preporučio je tim stručnjaka Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), nakon posjete plaži 8. marta u okviru redovne sigurnosne provjere.

Tim OASP-a je rekao da postoji značajan rizik od klizišta zbog erozije okolnih litica.

"Sigurnost stanovnika i posjetilaca je iznad svega i odluka je donesena uzimajući u obzir nove naučne podatke OASP-a i njegovog predsjednika, profesora Efthymiosa Lekkasa, s obzirom na veliki broj posjetilaca na tom području tokom turističke sezone", rekao je ministar turizme Vasilis Kikilias.

Posjeta plaži Navagio je već bila zabranjena za lokalno stanovništvo i posjetioce od prošlog septembra, nakon što je potres jačine 5,4 stepena po Richterovoj skali izazvao da veliko kamenje s okolnih litica padne u zaliv.

Navagio je jedna od najprepoznatljivijih plaža Grčke čije su fotografije nasukanog broda sastavni dio brošura turističkih agencija. Istovremeno je i jedna od najposjećenijih, a prošle godine su fotografije zagađenja izazvale zabrinutost.