Velika promocija
610

Guardian objavio tekst o Panonskim jezerima i Tuzlu poredio s Dubaijem

Piše: M. N.
Britanski ugledni medij The Guardian objavio je tekst o umjetnim jezerima koja su atrakcija za turiste, a u njemu je Tuzlu naveo "rame uz rame" s Dubaijem, Barcelonom, Amsterdamom i Seulom.

Naglasak teksta je na vještačkim jezerima poput Panonskih u Tuzli, koja su velika atrakcija za građane i turiste. U tekstu su podsjetili da su Panonska jezera nastala kao rješenje za spas grada koji je "tonuo".

"Grad je izgrađen na antičkom Panonskom moru. Do 2000. godine pojavila se opasnost da bi cijeli grad mogao potonuti. Tadašnji gradonačelnik Jasmin Imamović imao je rješenje kojim će najveći problem Tuzle pretvoriti u najveću vrijednost. Zaposlio je tim eksperta koji su radili na stvaranju lažnog jezera sipanjem slane vode na površinu i održavajući nivo stabilnim. Rezultat je bio Panonsko jezero završeno 2003. godine.

Sada se to područje, koje je ranije bilo močvarno, preobrazilo i na njemu možete vidjeti djecu koja se igraju u tirkiznoj vodi, parove koji se sunčaju na plaži od šljunka i porodice koji odlaze u stari grad na burek. Prošlog ljeta posjetilo ih je 13.000 ljudi dnevno, od kojih su mnogi privučeni navodnim ljekovitim svojstvima jedinog evropskog slanog jezera", piše The Guardian.

Zahvaljujući ovom projektu, tuzlanska ekonomija se poboljšala, a sektor turizma i uslužnih djelatnosti su najrazvijeniji, što je veliki zaokret u gradu koji je nekada bio poznat po termoelektranama i nebu ispunjenom dimom.

Drugo umjetno jezero i vodopadi otvoreni su 2008. godine, u okviru njih se nalazi arheološki park u obliku neolitskog sojeničkog naselja s muzejskom postavkom, a treće je otvoreno 2012. godine.

U tekstu porede Dubai, Barcelonu, Amsterdam i Seul s Tuzlom, jer pokušavaju unaprijediti turizam "vještačkom prirodom". Pa su se tako Panonska jezera našla na istom nivou kao i vještačka ostrva Palm Jumeirah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vještačka plaža Barceloneta u Barceloni, vještački otoci IJmeer u Amsterdamu i vještački moderni javni prostor Cheonggyecheon u Seulu.

U skladu s vizijom razvoja kompleksa Panonskih jezera, Tuzla bi trebala dobiti i jedno natkriveno slano jezero. Izgradnjom natkrivenog jezera Tuzla bi dobila kupalište koje bi se moglo koristiti i u zimskim mjesecima, odnosno čitavih godinu dana bez obzira na vremenske prilike. Kapacitet bi bio 1.000 osoba.