Popularne destinacije
40

Gdje se nalaze plaže s najplavljim morem? Prvo mjesto zauzima odredište koje biraju i turisti iz BiH

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sljedeći put kada budete tražili destinaciju za ljetni odmor, možda će vam biti korisno da svoju pretragu bazirate na teoriji boja, a nekoliko plaža s najplavljom bojom mora nalazi se u susjednim zemljama.

To su uradili stručnjaci za putovanja na platformi za rezervaciju luksuznih vila CV Villas kada su pokušavali da pronađu plaže sa najplavljim morem.

Kako bi došli do ljestvice, istraživači su sastavili dugačku listu najpopularnijih i najljepših plaža na svijetu. Zatim je uslijedila analiza boja, koja je uključivala uzimanje neobrađenih fotografija plaža, korištenjem alata za boje da se odredi tačna nijansa vode i upoređivanje te nijanse sa službenom najplavljom nijansom plave.

Nadmašivši svjetski poznate komade obale ispostavilo se da Pasqyra tj. Mirror Beach u Albaniji ima najplavlju vodu na svijetu. Nalazi se nedaleko od Ksamila što je popularno turističko odredište i za bh. građane.

Grčka je dominirala na listi, gdje je pet od deset najboljih plaža upravo iz ove zemlje. Ipak, sa toliko prekrasnih ostrva i obala ovakav rezultat nije iznenađenje.

Plaže širom Evrope zauzele su svih deset najboljih mjesta i 26 od 30 najboljih. Među 30 najboljih su i destinacije u Bugarskoj, Francuskoj, Crnoj Gori i Škotskoj.

Listu od deset plaža s najplavljom bojom mora čine:

  1. Pasqyra plaža (Mirror Beach), Albanija

  2. Paralia Mpouka (Long Beach), Grčka

  3. Kassiopi, Grčka

  4. Plage de la Vernette, Francuska

  5. Plaža Kaputas, Turska

  1. Plaža Voulisma, Grčka

  2. Plaža Foki, Grčka

  3. Praia do Carvalho, Portugal

  4. Omprogialos, Grčka

  5. Plaža Los Lances, Španija

Na 12. mjestu liste je Zlatni Rat u Hrvatskoj, 13. zauzima plaža Ploče u Crnoj Gori, na 19. i 20. plaže Kutleša i Štikovica u Hrvatskoj, a na 27. plaža Miločer u Crnoj Gori.