|

Cijena revolucije: Kako Egipat pokušava vratiti turiste koje je izgubio

Cijena revolucije: Kako Egipat pokušava vratiti turiste koje je izgubio
6
Piše: Am. Dž.
29.12.2014. u 11:54
28
komentara
6

dijeljenja
1/16 Stari Kairo (Foto: Klix.ba)
2/16 Stari Kairo (Foto: Klix.ba)
3/16 Stari Kairo (Foto: Klix.ba)
4/16 Stari Kairo (Foto: Klix.ba)
5/16 Kairo (Foto: Klix.ba)
6/16 Kairo (Foto: Klix.ba)
7/16 Pogled na Gizu (Foto: Klix.ba)
8/16 Piramide u Gizi (Foto: Klix.ba)
9/16 Sfinga u Gizi (Foto: Klix.ba)
10/16 Pogled na piramidu
11/16 Sebilj u Kairu
12/16 Plaža u Sharm el-Sheikhu (Foto: Klix.ba)
13/16 Zabavni park u Sharm el-Sheikhu (Foto: Klix.ba)
14/16 Zabavni park u Sharm el-Sheikhu (Foto: Klix.ba)
15/16 Zabavni park u Sharm el-Sheikhu (Foto: Klix.ba)
16/16 The Heavenly Cathedral u Sharm el-Sheikhu
"Dobrodošli kući", riječi su koje Egipćani često upućuju onima koji dolaze u njihove gradove, a kada to čine ispred civilizacijskih građevina koje su stare više hiljada godina, onda taj turistički slogan i ne može zvučati otrcano.
Bilo da se čamcem vozite Nilom, obilazite muzeje, šetate između piramida, ili pak želite doživjeti nešto u duhu avanturizma, kao što je obilazak nepreglednih pustinjskih krajeva - uvijek ćete pronalaziti nešto izvanredno.

Egipat ima mnogo toga pokazati, ali u ovom trenutku nema dovoljno turista kojima mogu ponuditi svoja bogatstva.

Pad u oblasti turizma nakon revolucije 2011. godine i pojedinih terorističkih napada u zemlji, ostavio je brojna ljetovališta polupraznim.

Veliki pad u oblasti turizmaKoliko su zapravo zbog nestabilne političke situacije Egipćani izgubili, dovoljno svjedoči podatak da je u protekloj godini Egipat posjetilo i do pet miliona turista manje u odnosu na godine prije revolucije.

Praktično svaki hotel sa četiri ili pet zvjezdica danas osiguravaju naoružani policajci i vojnici, dok se ulazak vozilom unutar kompleksa hotela strogo kontroliše.

Sigurnost, ali i niske cijene postale su fokus turističke ponude ove zemlje.

Smještaj u Egiptu nikada nije bio jeftiniji, ističu hotelijeri. U poznatim ljetovalištima, kao što je Sharm el-Sheikh, all-inclusive smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice moguće je pronaći za 30 dolara po osobi.

Sve spremno za turiste iz EvropeEgipat danas najviše posjećuju Rusi, pogotovo tokom zimskog perioda. Za njih su u ljetovalištima kao što je Sharm el-Sheikh pripremljeni posebni zabavni programi u večernjim satima, u kojima konjanici sa ruskim zastavama defiliraju arenom koju može posjetiti više stotina turista.

Suecki kanal i turizam su dva osnovna izvora prihoda za Egipćane, koji su odlučili uložiti višemilionske iznose u izgradnju novih kompleksa na obali Mediterana i to po uzoru na Sharm el-Sheikh.

Hoteli u ovom gradu pripremljeni su posebno za turiste iz Evrope, i to u novogodišnjem ruhu.

Tradicionlani plesovi, pustinjski turizam, ronjenje i razgledanje riba, kao i brojne druge aktivnosti ono su što Egipćani nude u očajničkom pokušaju da privuku turiste koje su izgubili nakon 2011. godine.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...