Kazne i do 3.000 eura
22

Djelimična zabrana alkohola na Majorci i Ibizi: Šta turisti trebaju znati o novim pravilima

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turisti u dijelovima Majorce i Ibize suočit će se s velikim kaznama zbog ispijanja alkohola na ulicama nakon što je španska vlada Balearskih ostrva pooštrila zakone, koji su prvi put uvedeni 2020. godine.

Pored zabrane pijenja alkohola na ulici, nova pravila zabranjuju radnjama da prodaju alkohol kasno u noć. Također su pooštrene kontrole na splavovima za zabavu.

Svi turisti za koje se utvrdi da krše ova pravila mogu se suočiti s kaznom do 3.000 eura. Odnosno, turisti bi mogli biti kažnjeni između 750 i 1.500 eura (645 funti i 1.290 funti) ako njihovo pijenje na javnom mjestu "ometa suživot ili narušava mir u okruženju". Ako se prekršaj smatra veoma teškim, kazna bi mogla da se kreće od 1.500 do 3.000 eura (1.290 do 2.580 funti).

Pravila se primjenjuju u tri odmarališta na Majorci - Llucmajor, Palma i Calvia (Magaluf) - kao i San Antonio na Ibici.

Zabrana se proteže jednu nautičku milju (1,85 km) od obale za sve ove destinacije, a brodovima za zabave zabranjeno je približavanje i zabranjeno je pokupiti ili odbaciti putnike u tim područjima.

Jedini izuzetak gdje na ulici možete da pijete su terase barova ili restorana ili na drugim zakonom dozvoljenim prostorima. Ali lutanje ulicom s napola dovršenom limenkom ili otvorenom flašom je definitivno nedozvoljeno.

Prodavnice koje prodaju alkohol moraju se zatvoriti između 21:30 i 8:00 sati.