Putovanja
19

Čudni razlozi deportacije turista: Tetovaže, ljepota, sviranje gitare...

Klix.ba
Jedna Britanka uhapšena je i deportovana sa Šri Lanke jer su se vlasti ove zemlje uvrijedile zbog njene tetovaže Bude na ruci. Žena je uhapšena na aerodromu, a sudija je donio odluku da bude deportovana. No, ovo nije jedini čudni razlog za deportaciju turista.
Omar Borkan Al Gala previše zgodan za stanovnike Saudijske Arabije
Omar Borkan Al Gala previše zgodan za stanovnike Saudijske Arabije

Tokom prve polovine 19. stoljeća više od 160.000 Britanaca je deportovano u Australiju zbog manjih zločina. Jedan od neobičnih slučajeva je onaj u kojem je glavni lik priče 14-godišnji Edward Jones, poznat kao prva slavna svjetska uhoda. Provalio je u Buckingham palatu najmanje tri puta, proveo sate krijući se ispod kreveta Kraljice Victorije, te je uhvaćen s parom njenih gaća koje je skrivao u hlačama. Zbog propusta u sigurnosti i sramote, Jonesov slučaj je čuvan u tajnosti sve do 2011. godine.

"Zlostavljanje" statue

Tokom odmora u Marmaricu 2009. godine, 19-godišnjak je došao ispred statue Mustafe Kemala Ataturka, skinuo gaće i počeo mahati spolnim organom. Lokalno stanovništvo je bilo toliko bijesno da su odmah pozvali policiju koja ga je uhapsila. Većina ih je prokomentirala da je mladić sretan što ga je odvela policija jer je Ataturk nacionalni heroj Turske.

Previše ste zgodni

Prošle godine, trojica muškaraca deportovana su iz Saudijske Arabije jer su previše zgodni. Muškarci su privedeni na Festivalu kulture u Rijadu i poslani su kući.

Zbog pljuvanja

Australski premijer Tony Abbott zaprijetio je strancima da će ih deportovati zbog pljuvanja, kletve i iritiranja ljudi.

Svirao gitaru

Jedan Nijemac deportovan je iz Amerike jer je putovao sa svojom gitarom. On je kazao kako je planirao učestvovati na muzičkom festivalu, ali službenici su kazali kako vjeruju da je htio tražiti posao.

Brza vožnja

Kuvajt ima stroga pravila. Ukoliko prođete kroz crveno, vozite preko ograničene brzine ili vozite bez licence, možete biti deportovani bez sudske odluke.

Zbog življenja u pogrešnom dijelu grada

Britanski par umalo je deportovan iz Australije zbog manjeg prekršaja u vezi sa vizom. Prema njihovim dokumentima oni žive u regionalnom području, no predgrađe Brisbanea gdje su kupili kuću je pravno unutar grada, a ne regije.

Zbog glume

Bond djevojka Michelle Yeoh deportovana je s Burme jer je glumila Augan San Suu Kyi u filmu "Dama".