Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Stećak je za mene ono što nije za druge, ono što je na njem’ i u njemu nisu drugi umjeli ni znali vidjeti. MAK DIZDAR.
JU svom tekstu autor jasno govori o bosanskohercegovačkim stećcima i tekst počinje pričom o putovanju u Hercegovinu kao dio Bosne i Hercegovine. Bosanske stećke izmislio je klix. Nije dobro lagati!
"bosansko" je u 99% slucajeva skracenica za "bosanskohercegovacko", zato ne budi uvrijedjena mlada i odrasti.
Hercegovina je nametnuto ime u nazivu drzave od dolaska austro-ugarske. Sve do tad bila je samo Bosna, i bit ce ponovo Republika Bosna. I obuhvatala je podrucja od Like, preko Dalmacije pa skoro do Albanije. I upravo na tom podrucju se nalaze stecci, na podrucju stare bosanske drzave. Hrvatska nije imala stecke, Srbija nije imala stecke.
Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio,tcuti ono sto nije tcuo,okusti ono sto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi samo sebe moze najti,ili ne najti. I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit. I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo. Clovjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me. Legoh 1094 ljeta,kad bjese susa,pa u nebu ne bjese ni jedne suze za me.
A se lezi Asta,Bogcina Zlousica ksci,a ne lezi mi se. Kako bih rado sad pred vetce s tebom krojz livade projsetala i onaj poljubac sto si isko,a ne dobio,ti dala. Pa da i nebo pukne. Ne bi mi bilo zal,ni stid. Namjernice,ne tici mi kam,nek oni koji netcine utcine tsto ja ne utcinih,jer ja tek sad znam kako dusu perze neispunjena davanja. 1422 ljeta,kad se radovase sretni,a ja zmreh.