Borba protiv raka
125

Postala nezaobilazna utrka: "Race for the cure" u Sarajevu očekuje 8.000 učesnika

Piše: Selma H.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Jedanaesta trka "Race for the cure" bit će održana 30. septembra 2018. godine, a krenut će u 11 sati ispred SCC-a. Trka čiji je cilj osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke održava se u više od 150 gradova širom svijeta, a prvi put se održala u našem glavnom gradu 2008. godine.

Tim povodom razgovarali smo s regionalnom direktoricom Programa osnaživanja zdravlja žena i direktoricom utrke Nelom Hasić.

Prošle godine na ovoj trci učestvovalo je 7.000 ljudi, a prisustvovala su joj i udruženja iz Banje Luke, Tuzle, Mostara, Velike Kladuše i mnogih drugih gradova.

"Naše nade su da ćemo ove godine povećati broj učesnika, a samim tim probuditi svijest kod još većeg broja građana naše zemlje. Ono što je naš cilj jeste 8.000 registrovanih", kazala je Nela na početku našeg razgovora.

Osim velikog odziva građana, ovaj projekt je do sada podržalo i mnoštvo poznatih osoba, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regiona.

"Dug je put koji smo napravili da bismo došli do trenutka kada dobijamo podršku poznatih. Od anonimnog događaja na koji su dolazili samo oni koji su bili direktno povezani s bolešću, pa evo do velikog broja učesnika, od dječice koja kroz zabavu trče, do mladih porodica, tinejdžera koji su naši volonteri, srednje generacije, kao i onih u starijoj dobi. Imamo tu učesnike iz cijele zemlje, iz 45 gradova i mjesta. Vjerujte, mi imamo puno razloga za ponos", govori nam Nela.

Iako nemaju samo jedan cilj projekta, Nela navodi kako ipak imaju ultimativni cilj, a to je smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke.

Nela Hasić
Nela Hasić

"Mi nismo tu samo kada je riječ o 'Race for the cure'. Mi vrijedno radimo cijelu godinu. Od edukacije hiljada mladih ljudi u srednjim školama, do psihosocijalne podrške ženama koje se bore ili su se izborile s bolešću, od besplatnih pregleda za one koje su u potrebi, do paketića za svaku operisanu ženu", kaže Nela i navodi kako rak dojke nije samo ženska bolest.

“Često objašnjavamo da i muškarci obolijevaju od karcinoma dojke. Na svakih stotinu oboljelih žena jedan je muškarac. Osim toga, svaki muškarac je povezan s bolešću jer ga je rodila majka, jer ima sestru, suprugu, nanu/baku. Zbog toga insistiramo da predavanjima koje organiziramo po srednjim školama prisustvuju i mladići i djevojke, podjednako“, objašnjava Nela.

Prema svjetskim podacima, od raka dojke oboli blizu 1.670.000 žena, a oko pola miliona oboljelih i umre. Ono što je porazan podatak kada je riječ o našoj zemlji jeste da ne postoji registar oboljelih od raka. Jedino Albanija i Bosna i Hercegovina u Evropi nemaju ovaj registar koji je prijeko potreban s obzirom na činjenicu da od karcinoma dojke godišnje oboli više od 2.000 žena (prema podacima Fondacije Sanela Redžepagić).

"Budući da kod nas još uvijek ne postoji državni registar za rak, mi zapravo ne znamo koliko trenutno ima žena oboljelih od raka dojke, a brojke kojima mi baratamo isti su već više od decenije", navodi Nela.

Međutim, ono što je neophodno, osim registara, kako navodi Nela, jeste da se društveno angažiramo i damo malo više sebe kako bismo olakšali put osobama suočenim s bolešću.

"Najvažnije od svega je da se izborimo za kvalitetnu ranu dijagnostiku, jer samo ranim otkrivanjem bolesti kompletan proces liječenja i tretman su dosta lakši i jeftiniji. Uvođenje preventivnih pregleda u sistem zdravstvene zaštite, dostupnost lijekova koji mogu spasiti živote, sve su to načini za pomoć", navodi Nela.

Oboljelim je prijeko potrebna i psihosocijalna podrška, kao i savjeti, gdje nakon dijagnoze i kako ići kroz sistem zdravstva.

"Željela bih također reći da mi svojim radom ne preuzimamo ulogu sistema, mi smo tu da budemo korektor. Svi zajedno se trebamo zalagati za što bolji rad zdravstvenog sistema, da onda kada nam se bolest desi naš put ka ozdravljenju bude lakši", zaključuje Hasić.