lifestyle
141

Pincetom uređuju travnjak vrta u Pjongjangu posvećenog vođi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Uređivanje travnjaka veličine fudbalskog terena pincetom je posao koji se na prvi pogled čini herkulovskim zadatkom. Ipak, ovi ljudi u Pjongjangu ga svakodnevno obavljaju.

Mjesto na kojem rade nije bilo kakav travnjak, već onaj u vrtu posvećenom sjevernokorejskom vođi Kimu Il-sungu i njegovom sinu i nasljedniku Kimu Jong-ilu. Vrt se nalazi uz palaču u kojoj su njihova balzamovana tijela i cijelo ovo mjesto smatra se svetim, zapravo jednim od najsvetijih u zemlji.

Iako su zime ovdje veoma oštre, travnjak ima impresivne oblike. Prekriven je debelim zdravim vlatima svijetlozelene trave koja upotpunjuje izgled mauzoleja.

Tokom dana mala grupa radnika može se vidjeti kako čuči na različitim dijelovima vrta i sitnim alatkama vrijedno plijevi travu. Jedna od radnica u plavoj uniformi sa kapom na glavi to radi samo pincetom i u malu plastičnu posudu sakuplja korov. Njen zadatak je da ispravi zdrave travke i iščupa one oštećene i tamne.

"Nedavno smo imali jaku kišu koja je oborila travu", ispričala je u razgovoru za AFP. "Kada je kiša jaka koristimo četke kako bismo zaustavili sakupljanje previše vode na jednom mjestu. Kad se tlo osuši, moramo ispraviti travu".

Foto: AFP
Foto: AFP

Nedaleko od nje, slično odjevena žena ima grablje od 15 centimetara.

"Ovo je nova, nedavno postavljena trava, koja zahtijeva mnogo truda", objasnila je i ispričala kako, za razliku od njenih kolega koji tu rade po nekoliko mjeseci, ona ovaj travnjak održava već šest godina. Brine se i o drveću i biljkama i kaže da joj nikad nije dosadilo.

"Velika je čast raditi na ovom posebnom mjestu. Veoma sam ponosna na ono što radim kako bi vrt ostao lijep", izjavila je.

Glavni grad Sjeverne Koreje je prepun zelenila, brojni spomenici okruženi su travnjacima, a šetališta drvećem i živom ogradom. Na drugoj strani, stanovništvo većinom živi u bezličnim blokovima zgrada i radi u tmurnim kancelarijama.

Strancima je zabranjeno da na svoju ruku lutaju uokolo, a dok kružite gradom u autobusu često možete vidjeti radnike na održavanju zelenih površina. To je posao koji se obavlja tokom cijele godine, pa i zimi, kad se temperature spuštaju i do -17 stepeni Celzija.

"Kad padne snijeg mi ga uklanjamo. To jeste težak posao, ali nas grije", kazao je jedan od radnika.