promo
15

Pet prednosti koje treba uzeti u obzir pri odabiru dobre klinike za radioterapiju

70% svih pacijenata oboljelih od raka treba terapiju zračenjem u nekom trenutku života ili u nekoj fazi liječenja.

Kao i operacija, radioterapija je modalitet lokalnog liječenja koji se koristi za uništavanje ili smanjenje tumorskog opterećenja. Profesor dr. Fulya Ağaoğlu, ugledni radijacijski onkolog u turskim bolnicama ACIBADEM i akademik na medicinskom fakultetu Acibadem, govori o prednostima koje izdvajaju vrhunske medicinske centre za radioterapiju. Stručnjak s više od 24 godine iskustva objašnjava prednosti koje pacijent treba tražiti pri odabiru kvalitetnog liječenja raka.

Napredna oprema i infrastruktura

Najnoviji uređaji isporučuju dozu zračenja s većom preciznošću u kraćem vremenu. Osim toga, postoje različiti modaliteti radioterapije i različiti uređaji koji se mogu koristiti ovisno o vrsti, lokaciji i stadiju tumora. Acıbadem Health Group, na primjer, ima sve uređaje u rasponu od CyberKnifea (cyber noža), Gamma Knifea (gama noža) i visokoenergetskih linearnih akceleratora do uređaja za brahiterapiju i intraoperativne radioterapije, ne računajući protonsku terapiju, kaže prof. Fulya Ağaoğlu. „U našim bolnicama instaliran je najsavremeniji MR Linac aparat“, dodao je stručnjak.

Za razliku od konvencionalnih uređaja, MR Linac pruža radioterapiju koja je precizno fokusirana na metu, baš kao što MR snimanje može jasno pokazati, u realnom vremenu, određene tumore koji se ne mogu jasno vidjeti na tomografiji, kao što je rak gušterače ili rak jetre. "Osim toga, možemo svakodnevno modificirati naše planove liječenja, koristeći MR Linac uređaj", objašnjava stručnjak za radijacionu onkologiju.

Timski rad i multidisciplinarni pristup

Liječenje raka je stvar timskog rada. Često zahtijeva kombinaciju operacije, hemoterapije, radioterapije, metoda snimanja, patologije i drugih metoda koje će se koristiti u budućnosti. Stoga je radioterapija samo jedan dio procesa ozdravljenja. Može se koristiti samostalno, kao terapijski modalitet za karcinome koji se ne liječe hirurški, kao što su rak nazofarinksa, rak grlića materice i određene vrste limfoma.

Osim toga, radijacijska onkologija se koristi u multidisciplinarnom liječenju, u kombinaciji s prije ili postoperativnom kemoterapijom. Ili se radioterapija može koristiti za liječenje recidiva kada se bolest vrati u druge dijelove tijela. "U Acıbadem Healthcare Group radimo kao tim u svim fazama, počevši od dijagnoze do liječenja ili praćenja. Svakog pacijenta procjenjuje vijeće za liječenje tumora", rekao je prof. Fulya Ağaoğlu.

Tretmani prilagođeni pacijentima

U svijetu medicinskog razvoja i mnoštva mogućnosti liječenja, rješenja prilagođena pacijentima su neophodna. Personalizirani planovi liječenja uzimaju u obzir očekivani životni vijek svakog pacijenta, istoriju zdravlja, navike, specifičnu vrstu raka, njegovu lokaciju, veličinu i širenje. Kako ljudi ne reaguju na isti način na medicinske tretmane, prilagođena rješenja su dostupna do kraja, počevši od dijagnostičkih procedura, svakog koraka procesa liječenja, pa sve do naknadnog tretmana.

Prof. Fulya Ağaoğlu objašnjava zašto je to neophodno za uspješno liječenje: "Biramo moderne modalitete snimanja, kao što su PET/CT, tomografija i magnetna rezonanca, posebno za svakog pacijenta. Uzorke biopsije možemo uzeti u obliku zatvorenih biopsija, a sami sebi ne trebamo hiruršku intervenciju. Koristimo veoma napredne metode patološkog pregleda, za provjeru dijagnoze pacijenta.

Veliko iskustvo i stručnost

Veće bolnice obično imaju više iskustva sa oboljelima od raka. U Acibademu se ogromno iskustvo vrhunskih doktora u svojim disciplinama dalje proširuje i umnožava akumuliranom stručnošću u lancu od 22 bolnice. Prof. Fulya Ağaoğlu objašnjava: „S obzirom na timski rad, nismo ograničeni na ovu bolnicu; radimo sa doktorima iz svih bolnica Acıbadem Healthcare Group.

Odlična briga o pacijentima

Udobnost i prikladnost za pacijenta su ključni tokom liječenja raka. Ugodno okruženje i usluge prilagođene pacijentima omogućavaju im da se fokusiraju na svoje liječenje i dobrobit. „Stvaramo okruženje u kojem se dobro raspoloženi tehničari i recepcijsko osoblje ponašaju prema pacijentima kao da su im rođaci“, kaže prof. Dr. Fulya Ağaoğlu.

Za više informacija posjetite we stranicu https://www.acibadem.ba ili pišite putem maila [email protected].