lifestyle
4

Pet laži koje morate prestati govoriti sebi

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svi znamo kada zapravo lažemo sami sebe i svi to ponekad radimo iz različitih razloga. Do pedesete godine neke laži zaista trebamo prestati govoriti sami sebi jer će nam kasnije samo nanijeti štetu.

1. Jednostavno ne mogu skinuti te kilograme viška

Naravno da nije lako skinuti kilograme viška ali kada se to zaista i želi, ništa vam na put ne može stati. Pri tome morate imati na umu da rizik od raznih oboljenja raste kako prelazite pedesete. Također, s godinama je mnogo teže skinuti kilograme. U pedesetim vam je potrebno barem 200 kalorija manje nego u četrdesetim godinama.

2. Nikoga ne zanima kako izgledate

Zapravo bi samo jedna osoba trebala da se brine o tome kako izgledate, a to ste vi. Dakle, prava je istina da niko zapravo ne mari kako onaj drugi izgleda već se samo tako misli. Svi su zapravo u razmišljanjima šta drugi misle o njima tako da vas niko i ne primjećuje.

No, vi morate brinuti o sebi. Oblačiti se za sebe, sređivati se za sebe. I kada to budete radili samo za sebe, svi će to primijetiti.

3. Radit ću dok ne padnem

Samo ukoliko imate sreće i ukoliko ste zaista sretni da imate stalno zaposlenje. No, zar vam i to nije dosadilo? Četrdeset godina borbe na poslu uz odgajanje djece, izdržavanje porodice, pomaganje roditeljima i živeći za kratki odmor na koji odete samo u godinama kada ga sebi možete priuštiti? Mnogi ljudi planiraju nastaviti raditi nakon penzionisanja jer zapravo trebaju novac. Zar zaista želite završiti na nosilima?

4. Nemam dovoljno novca za odlazak u penziju

Ovo je također laž koju sebi ponavljamo. Uz pomoć jednog veoma jednostavnog trika možemo imati dovoljno za odlazak u penziju. Nađi način da budete sretni s onim što imate sada. Jednostavno shvatite da možete živjeti i sa manje novca i uradite to.

5. Ja sam jedini koji može raditi svoj posao

Jednoga dana ćete shvatiti, nažalost, da to nije istina. Zbog ove laži se osjećamo važnima. Možete prodati svoj poslovni projekat i napustiti posao ali svijet se neće prestati okretati. Umjesto što sebi pokušavate podići cijenu, pokušajte poboljšati svoj doprinos svijetu na drugi način.