Javorov Do
647

Otvorena četiri zip-linea na Bjelašnici: Odlična zabava za sve uzraste

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Na području Javorovog Dola na Bjelašnici danas su otvorena četiri zip-linea. Izgradilo ih je Planinarsko-sportsko-skijaško društvo "Javorov do".

Riječ je o dječijem zip-lineu dužine 20 metara za djecu od pet do 12 godina, zatim dva srednja zip-linea dužine po 50 metara za djecu od sedam do 15 godina i veliki zip-line dužine 470 metara

Na današnjem otvorenju priliku da prvi probaju vožnju novom atrakcijom na Bjelašnici imali su mališani iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, te pripadnici Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo.

Inače, zip-linei su rađeni prema projektnoj dokumentaciji projektantske kuće GSC (Geotechnic Static Construction) i prema evropskim standardima. Oprema za učesnike (trole, karabinjeri, užad, pojasevi, kacige i drugo) navaljeno je od renomiranog svjetskog proizvođača zip-line opreme PETZL, koja je najpoznatija u svijetu po proizvodnji opreme.

Pored zip-linea, prije dvije godine u Javorovom dolu napravljen je motorika park koji je jedini u BiH i regionu, a prema regulacionom planu kojeg je uradio Zavod za planiranje KS u planu je izgradnja još jednog zip-linea, vještačke staze za penjanje i Quick flight/jumping.