ZDRAVLJE PRIJE SVEGA
0

Operacija grudi nije samo estetski zahvat, žene se sve više odlučuju na taj korak

Različiti su razlozi zašto žene žele veće i punijegrudi. Ako razmišljate o korekciji grudi evo nekolikonajčešćih razloga zbog kojih se žene odlučuju naoperaciju povećanja grudi kako biste mogli upravo vi donijeti odluku.

Dojka kao pojam ženstvenosti i seksualnosti je prolazila različite faze tokom razvoja društva sa različitim pogledima na "lijepu dojku".

Neke žene imaju problem velikih i teških grudi

Operacija smanjenja grudi, poznata i kao redukcijska mamoplastika, postupak je koji se koristi za uklanjanje viška masnoće, tkiva i kože s grudi. Ako imate velike grudi, možete odabrati operaciju smanjenja grudi kako biste ublažili nelagodu i bolove u leđima ili postigli veličinu grudi proporcionalnu vašem tijelu.

Kada žene imaju nesrazmjerno male grudi

Žene sa veoma malim grudima često se osjećaju neugodno zbog svog izgleda, posebno kada su u kupaćem kostimu. Ustvari, pacijentice sa malim grudima često kažu da se osjećaju manje poželjnima ili privlačnijima. Implantati grudi ne samo da im daju ljepši dekolte već i važan poticaj samopouzdanju. Povećavanje grudi se ubraja u nešto manje, ali vrlo efikasne zahvate estetske hirurgije. Iako je riječ o tehnički relativno jednostavnom hirurškom zahvatu, povećanje dojki je operacija koja od estetskog hirurga traži smisao za oblikovanje i proporcije.

Kod nekih žena jedna je dojka veća od druge

Mnoge žene imaju asimetrične grudi kao rezultat neravnomjerne razine estrogena, naleta rasta tokom puberteta i drugih čimbenika, a svi oni mogu imati veliki uticaj na njihov izgled i samopouzdanje.

Žene koje su u posljednje vrijeme izgubile punokilograma

Nakon značajnog gubitka težine, mnoge žene otkrivaju da im grudi više nisu pune i čvrste. Tokom godina zbog smanjenja elastičnosti kože, gubitka masnog i žljezdanog tkiva , te zbog djelovanja gravitacije dolazi do spuštanja ili ptoze dojki. Operativni zahvat u kojem se dojke vraćaju na prvobitnu poziciju upotrebom implantata, rekonstrukcijom ili kombinacijom se zove mastopeksija.

Grudi su nekim ženama nakon trudnoće i dojenjapromijenile oblik

Pacijentice otkrivaju da im se nakon trudnoće i dojenja grudi smanjuju i / ili znatno smanje. Korekcija grudi je sjajan način obnove dekoltea i samopouzdanja. Napomena: Ako žena ponovno zatrudni, implantati dojki neće uticati na zdravlje djeteta ili na njegovu sposobnost dojenja.

Imale su mastektomiju zbog raka dojke

Žene koje imaju mastektomiju zbog raka dojke ili drugog ozbiljnog zdravstvenog stanja često su željne povratiti svoju ženstvenost i ponovno se osjećati samouvjereno. Obnova i povećanje grudi može postići ovaj vrlo važan cilj. Rak dojke danas predstavlja najzastupljeni oblik karcinoma kod žena, te je drugi najčešći uzrok smrtnosti odmah iza raka pluća. 29% svih karcinoma kod žena otpada na karcinom dojke.

Današnja terapija karcinoma dojke obuhvata hirurško liječenje i radioterapiju, te ukoliko je to potrebno hemoterapiju, o čemu glavnu riječ daje onkolog, kao i o tome da li je potrebno odstraniti čitavu dojku, ili samo jedan njen dio. Operacija se smatra primarnim tretmanom raka dojke.

Neke žene žele povećati samopouzdanje

Imajući veće i punije grudi mnoge žene se osjećaju privlačnijim i samopouzdanijima. Za mnoge pacijentice veće grudi povećavaju samopoštovanje i osjećaju se ženstvenije nego ikad prije.

Na kraju ne treba zaboraviti da je korekcija grudi vrlo osobna odluka i ne treba se uzimati olako. Žene nikada ne bi trebale korigovati grudi kako bi ugodile nekome drugom ili kako bi ispunile očekivanja druge osobe. Međutim, ženama koje pažljivo promišljaju svoju odluku korekcija grudi može imati pozitivan i značajan uticaj na njihov život.

Danas postoji nekoliko različitih operacija, a o tome koju trebate i trebate li uopće neku operaciju, saznat ćete kroz razgovor sa hirurzima u Centru za estetsku i plastičnu hirurgiju "Naša mala klinika". Nakon odabira hirurga za razgovor, potrebno je odabrati stručnog i iskusnog hirurga kod kojeg planirate obaviti operaciju. Hirurg je tu da Vas savjetuje o operaciji grudi, tipu operacije koja je najbolja za Vas i da Vam objasni cjelokupan postupak operacije grudi.