Olimpijski bazen Otoka
1.1k

Održano takmičenje "U vodi smo svi jednaki": Integracija u društvo kroz sport

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obilježava 3. decembra, Plivački klub Spid je danas na Olimpijskom bazenu Otoka organizovao treće klupsko takmičenje pod nazivom "U vodi smo svi jednaki".

Ovo je najveće plivačko inkluzivno takmičenje u Bosni i Hercegovini na kojem je učešće uzeo 161 plivač, među kojima i 87 osoba sa invaliditetom.

U sklopu takmičenja održane su završne manifestacije projekata “Plivanje kao terapija i integracija za osobe sa posebnim potrebama u društvo” pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad i “Integracija u društvo kroz plivanje” pod pokroviteljstvom Općine Centar, Sarajevo.

Prije takmičarskog programa upriličena je promocija knjige “Leptir – priče o nevidljivim krilima” autora Kozlić Nisvete, a koja kroz svoje pero opisuje događaje iz života dječaka bez ruku, Zulfić Ismaila.

Svi učesnici su primili prigodne novogodišnje paketiće, medalje i diplome.

Najuspješniji u 2018. godini dodijeljene su plakete i to Mihaljević Hani - najuspješnijoj plivačici, Memić Nerminu – najuspješnijem plivaču, te Godinjak Farah – šampionki inkluzije koja već tri godine, iako tipično dijete, trenira sa osobama sa invaliditetom.

Događaj je bio prilika za druženje svih generacija, a ispunjen je dječijim osmjesima i pjesmom.