respiratorni problemi
5

Nevidljiva opasnost u vašem domu: Koliko prekomjerna vlažnost može uticati na vaše zdravlje

Visoka vlažnost u kući može imati negativne posljedice po vaše zdravlje. Iako na to ne obraćamo pažnju, prekomjerna vlaga može doprinijeti respiratornim tegobama, posebno kod djece i starijih osoba, koji nemaju jak imuni sistem.

Kondenzacija, buđ i grinje glavne su posljedice vlažnog zraka u kući i ovi faktori su odgovorni za pojavu ili pogoršanje mnogih zdravstvenih problema.

Saznajte kojim ste bolestima izloženi ako je vlaga u vašem domu visoka!

Ljudi koji pate od hroničnih respiratornih infekcija često posjećuju doktora kako bi dobili pomoćnu terapiju, ali ne znaju da vlažnost zraka kod kuće igra važnu ulogu u poboljšanju ili pogoršanju simptoma. Ako ovo ne saopštite svom doktoru, mogli bi biti neprimjereno tretirani, s obzirom na to da nije riješen glavni uzrok nastalih problema, odnosno visok stepen vlažnosti.

Istraživanja pokazuju da je visoka vlažnost povoljno okruženje za razvoj grinja, gljivica i glavnih faktora rizika za nastanak alergija.

Vaše vrijeme odmora također može patiti zbog povećane vlažnosti u kući. Znoj pomaže u hlađenju tjelesne temperature tako što isparava na površini kože, ali kada je zrak već preopterećen vodenim parama, ovaj prirodni proces je spriječen. Dakle, umjesto da vas rashladi, znoj ostaje na površini vašeg tijela i osjećat ćete se toplije, a to će stvarati nelagodu noću i ometati vaš san.

U ovom trenutku tijelo je prisiljeno koristiti druge mehanizme "hlađenja", pa ćete disati brže, a srce će pumpati više krvi u udove, a manje u vitalne organe, uključujući mozak. Zbog toga ćete se osjećati dezorijentirano, bez snage i dobiti grčeve mišića, posebno u nogama.

Pregrijavanje tijela i nedovoljan unos tekućine može dovesti do dehidracije koja se manifestuje kroz vrtoglavicu i povraćanje, suva usta, tamni urin i slabost mišića. Iz tog razloga, preporučljivo je da tokom noći u blizini kreveta držite flašu vode iz koje možete piti kad god zatreba.

Također, višak vlage pogoduje nastanku buđi, a dugotrajno izlaganje može pogoršati neprijatne simptome, a takođe olakšava nastanak drugih problema, kao što su gastrointestinalni poremećaji, iritacije kože, slabljenje imunog sistema, krvarenja i bolesti genitourinarnog sistema.

Plijesan u zatvorenom prostoru koja nastaje uslijed kondenzacije, uzrokovane visokom vlažnošću u kući, smatra se uzrokom razvoja astme, posebno kod osjetljivih osoba, ali ovom riziku su izloženi i oni bez alergijske predispozicije.

U uslovima visoke vlažnosti, ovi mikroorganizmi se nekontrolisano razvijaju i ulaze u disajne puteve, što dovodi do alergijskih reakcija, kao što su kihanje, nazalni sekret, uporni kašalj, iritacija grla, piskanje, iritacija kože i suze ili crvenilo očiju.

Takve zdravstvene probleme možemo držati na distanci ako održavamo vlažnost na normalnim vrijednostima, između 30-60%. Korištenje odstranjivača vlage (kao što je Ceresit AERO 360°) i osiguravanje temeljne ventilacije glavne su metode sprječavanja viška vlage u kući. Saznajte više na Ceresit Stop vlazi.