Moda i ljepota
0

U Londonu otkriven kip Margaret Thatcher

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dok je bila na vlasti bila je poznata kao "Čelična lady". Sinoć je, međutim, postala bronzana.

Riječ je o bivšoj britanskoj premijerki Margart Thatcher. Bila je prva i za sada jedina žena na čelu britanske vlade, a sada je postala i prvi bivši premijer koji je za života dobio kip u zgradi parlamenta, prenosi BBC.

"Parlament mi je ukazao veliku čast time što je naručio ovaj prelijepo izrađen kip", izjavila je lady Thatcher.

[SLIKA]1[/SLIKA]Ona danas ima 81 godinu. Iz zdravstvenih razloga više se ne pojavljuje u javnosti. Ne drži govore i ne daje intervjue. Sinoć se ipak, ne samo pojavila na ceremoniji otkrivanja kipa u parlamentu, nego je pokazala da i dalje zna da se šali na sopstveni račun.

"Možda bih više voljela da je statua od željeza, ali sam bronzom sasvim zadovoljna", izjavila je Thatcher, izazivajući sveopšti smijeh.

"Bronza ne rđa, a nadam se da će ovoga puta glava ostati na njoj", kazala je.

Bila je to aluzija na njenu drugu statuu, napravljenu od mermera, koja je ostala bez glave prije nekoliko godina dok je bila izložena u administrativnom centru londonskog finansijskog centra Cityja.

Čovjek koji je palicom razbio njenu mermernu glavu rekao je da to čini iz protesta prema promjenama koje je Margaret Thatcher izvršila dok je bila na vlasti.

Lady Thatcher je bila premijer od 1979. do 1990. godine, ali i toliko godina kasnije izaziva kontroverze - jedni joj se i dan danas dive, dok je drugi preziru zbog ekonomskih reformi koje je nemilosrdno sprovodila.

Ko god da je u pravu, njena statua, visine preko dva metra i težine oko 450 kilograma od sinoć u zgradi britanskog parlamenta stoji pored kipova drugih bivših premijera, praktično preko puta Winstona Churchilla.