Dior na Paris Fashion Weeku
0

Romantika, ženstvenost, mistika i glamur pedesetih

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Čarobni britanski dizajner John Galliano u ponedjeljak navečer predstavio je novu kolekciju modne kuće Christian Dior za proljeće/ljeto 2011. prožetu stilovima iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Inspirisana preminulim talijanskim modnim ilustratorom Reneom Gruauom, luksuzna kolekcija pokazuje da mašta i raskoš ne poznaju granice.

Elegantne i mistične dame, uz originalne strukirane haljine koje otkrivaju ramena, nosile su i retro maske preko lica, rukavice i nezaobilazni crveni ruž na usnama.

Španski režiser Pedro Almodovar, jedan od 800 gostiju u muzeju Rodin, kazao je da ga kreacije podsjećaju na žene iz Hičkokovih filmova koje su "progutali gigantski nabori".

Galliano je priznao da mu je inspiracija bila gracioznost pedesetih godina, ali da je haljine predstavio u veoma savremenom smislu i učinio potpuno nosivim.

Modeli kao kistom iscrtani prikazali su sofisticiranu igru svjetla i sjene, a njihove cijene, koje imaju i po šest brojki, pokazuju da su to ipak kreacije visoke mode i da si ih rijetki mogu priuštiti.