Grobna tišina tokom showa
0

Dior predstavio kreacije otpuštenog Johna Galliana

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Modna kuća Christian Dior predstavila je danas na sedmici mode u Parizu klolekciju za sezonu jesen/zima 2011, koju je kreirao John Galliano, dizajner koji je dobio otkaz nakon što je snimljen kako govori da voli Hitlera. Galliano, koji se suočava sa suđenjem u Francuskoj zbog antisemitskih izjava, nije prisustvovao showu.

Za Diorovu reviju vladalo je ogroman interes. Mnogi nisu uspjeli ući u bijeli šator, pa je više od 300 ljudi ostalo ispred muzeja Rodin, gdje se održavao show.

Naravno, osobama poput Anne Wintour, urednice Voguea, njene kćerke Bee i ruskog supermodela Natalie Vodianova osiguran je ulaz sa sporedne strane.

Diorovu reviju osiguravalo je mnoštvo policajaca, zbog straha od mogućih protesta.

Prije samog početka revije prisutnima se obratio direktor modne kuće Dior, Sidney Toledano, koji je održao veoma emotivan govor.

"Ono što se dogodilo posljednjih sedmica bilo je strašno iskušenje za nas. Bolno je i sramotno to što je Diorovo ime povezano sa sramotnim izjavama dizajnera Galliana, bez obzira na to koliko je on dobro obavljao svoj posao. Njegove izjave se ne mogu i ne smiju tolerisati i naša kolektivna dužnost je da nikada ne zaboravimo Holokaust i žrtve", kazao je Toledano.

On je također otkrio i da je sestra osnivača modne kuće, Christianea Diora, tokom Drugog svjetskog rata bila poslana u zloglasni logor Buchenwald, prenosi Daily Telegraph.

Nakon njegovog govora show je otvorila Karlie Kloss koja se na pisti pojavila u jahaćim hlačama ogrnuta plaštom.

No, atmosfera na showu je bila veoma sumorna i napeta. Gosti su uglavnom izjavili kako je vladala "grobna tišina", a napetost je pojačavalo to što je sve unutar šatora bilo protkano crnom bojom, od imena na stolicama, tepiha, te žalosnih kompozicija Chopina i Debussyja koje su puštane prije showa.

Mnogi su izrazili žaljenje zbog toga što je Galliano završio na takav način. Istakli su kako je bio sjajan kreator i da je žalosno to što je izvrijeđao ženu u jednom londonskom kafiću, te rekao da voli Hitlera.

Ipak, na pisti su prikazane isključivo njegove kreacije. Pistom su prošetala 62 iznimno mršava modela predstavivši jakne od tvida, jakne od baršuna, elegantne, prozirne haljine, krznene kapute, suknje i kratke hlače sa zanimljivim dezenima, te damske šešire.

Također, modeli su predstavili novo Diorovo luksuzno donje rublje i penjoare.

Na kraju showa svjetla su se ugasila, a publika je nestrpljivo očekivala šta će se dogoditi. Umjesto modela na pistu je izašao kompletan Diorov dizajnerski tim u bijelim mantilima i poklonio se prisutnima.