Glamur u Parizu
1

Posljednja revija Jean Paul Gaultiera: Presjek spektakularne karijere

E. Sk.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Jean Paul Gaultier svoju posljednju reviju Visoke mode u Parizu posvetio je simbolima kojima je 50 godina šokirao, zabavljao, manipulirao, nasmijavao i oduševljavao svjetske ljubitelje mode.

Njegov pariski spektakl "hommage" je izuzetnoj karijeri i svjetonazoru koji je baziran na raznolikosti, prihvaćanju i ravnopravnosti. Uspješni 67-godišnji Jean Paul Gaultier odavno je na pistu poslao raznolike modele, ikone glamura, impresivne likove, superjunake, božanstvena bića i podržao ravnopravnost te time zaradio titulu autora ispred svog vremena. Kolekcija Visoke mode za ljeto 2020. bila je svojevrstan presjek njegove karijere.

Mnoge kolege stigle su da uživaju u njegovom spektaklu, kao što su Nicolas Ghesquière koji je za Gaultiera neko vrijeme bio na praksi, Viktor Horsting i Rolf Snoeren, Isabel Marant, Christian Louboutin, Mary Katrantzou, Christian Lacroix, Dries Van Noten…

Osim teatralnosti, na pisti je u Parizu proslavio navy pruge, korzete, oklope, čipku, dekonstrukciju, teksas u krinolini, skulpturalne jakne i modele i likove svih dobi, veličina i varijanti.

Nakon posljednje revije Gaultier se prisjetio svoje prve revije.

"Iskreno rečeno, ovo je deset puta više bordel nego moja prva revija. U tom trenutku sam pomislio da, ovo sve je previše, očistit ću to s vremenom. Ali, ništa nisam čistio, na kraju sam pustio sve i tako ostavio", kazao je dizajner.

Gaultier je još jednom pokazao svoju stilsku drskost.

Navy je od svih motiva Gaultieru omiljen, a grudnjaci su mu oduvijek bili fetiš. Špicaste je osmislio za Madonnu i oni su u historiju mode kao jedan od onih prepoznatljivih elemenata JPG dizajna.

Od raznih krinolina, preko odijela i hlača do šljokica, njegovi su omiljeni motivi vidjeli sve. Upravo je korištenje nečeg tako banalnog kao što su teksas i pruge u kategoriji poput Visoke mode još jedna njegova karakteristika.

Kada se radi o majstoru njegovog kalibra, sve je uokvireno u stil, ljepotu i bezvremenski chic. U tome je Gaultier bio dosljedan, u analiziranju određenih krojeva, stilskih trenutaka, detalja i motiva, pa je njegov početak isti kao i kraj, dramatičan. Najavio je da ga čekaju neki novi projekti u 68. godini.