Moda i ljepota
4

Otvoren 31. Nivea BH Fashion Week, otkrijte šta je u modi

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevski hotel Holiday sinoć je bio mjesto na kojem su se zbog naprestižnijeg modnog događaja u državi, 31. Nivea BH Fashion Weeka Sarajevo, okupili svi oni koji prate modu i modna dešavanja te oni koji žele iz prve ruke pogledati trendove domaćih dizajnera i modnih kuća za predstojeću sezonu.

Kongresna sala hotela bila je premala da primi sve ono koji su željeli pristvovati ovom događaju. Modne revije počele su u 20,00 sati a organizatori već prvu večer održavanja 31. Nivea BH Fashion Weeka pokazali su zašto važe za najutjecajniji modni projekat u regiji i zašto je prestiž pojaviti se na njemu.

Čast da ovogodišnji 31. Nivea BH Fashion Week otvori pripala je Erdalu Trhulju, ministru, energetike rudarsta i industrije FBiH, koji je tokom kraćeg obraćanja publici, obećao da će resorno ministarsvo, na čijem je čelu dati sosvoj doprinost da se tekstilnoj industrije vrati stari sjaj.

Publici se obratio i Amir Međić, generalni sekretar Udruženja tekstila odjeće i kože, a revijama članica UTOK-a zvanično je počeo trodnevni spektakl koji organizuje Udurženje manekena i modnih kreatoria BiH, a pod generalnim porkoviteljstvom svjetskog kozmetičkog brenda NIvea.

Ženske i muške odjevne predmete za predstojeću sezonu tokom prve večeri Nivea BH Fashion Weeka pokazala je modna kuća "Kula Gradačac", koja se inače nalazi na svjetskom tržištu od 1973. godine kada su počeli saradnju sa njemačkom firmom "Brinkmann". Revija koja je predstavljena bila je poimanje modernog i respektabilnog stila, kao proizvođača ženske i muške kolekcije čiji su nezaobilazni odjevni komadi za poslovni, sportski ili casual look. U kolekciji je dominirala boja crvenog vina, te svjetlije nijanse kaputa i jakni. Interesantno je da je zaštitno lice i reklamnu kampanju za ovu modnu kuću snimila aktuelna Miss BiH, Sanda Gutić.

Revija koja je posebno ženski dio publike ostavila bez daha je "Nerzz Bešlagić", domaći brend s dugogodišnjom tradicijom izrade odjevnih predmeta od kože i krzna. Predstavljena je ekskluzivna kolekcija izrađena od najfinijih materijala. Kolekcijom je dominiala crna i braon, potom plava, zelena i crvena.

Master Fashion Travnik modni brend je koji već godinama svoje proizvode plasira na svjetsko tržište, firmi Ahlers iz Njemačke koja je ujedno vlasnik brendova kao što su Pierre Cardin, Otto Kern i Baldessarini i za koje Master Fashion uspješno proizvodi sakoe, odjela, hlače i mantile. Muška kolekcija realizovana je od vrhunskih materijala i rezultat je provjerenog tima modelara i dizajnera Firme Ahlers a koji su nastali u proizvodnim linijama Master Fashion. Stil koji je dominirao kolekcijom je poslovna i žležerna elegancija.

Član UTOKA i još jedan od učesnika prve večeri Nivea BH Fashion Weeka je Borac Travnik, koji duži niz godina nudi usluge krojenja i šivenja za poznate svjetske kompanije Hugo Boss, Piere Carden, Gross, Ahlers ... Novom kolekcijom pokazali su zašto važe za najvećeg i nakvalitetnijeg bh. proizvođač odjeće za muškarce. Kolekciju za žene, razvijaju sa posebnom pažnjom, kako bi i u tom segmentu preuzeli primat na domaćem tržištu. Zvanice su imale priliku pogledati Accent, kolekcija za muškarce, Gala - kolekcija za žene i Fortitudo - sportski program za muškarce i žene.

Kompanija ''Exclusive lingerie'' ove je godine obilježila dvadeset pet godina vrlo uspješnog poslovanja u oblasti proizvodnje ženskog intimnog rublja i kupaćih kostima. Predstavili su kolekciju kupaćih kostima za ljeto 2014. godine, a muški dio publike sa posebnom pažnjom je posmatrao svaki do predstavljenih modela jer su kupaće nosile najuspješnije mankeneke Modne aghencije ABC MOdels.

Posljednja modna revija poslije kraće pauze i prigodan koktel na kojem je služen Baileys, Sarajevsko i kafa Bristot, uslijedila je samostalna modna revija modnog kreatora Adnana Hajrulahovićča Haada.

Modnja revija ovog dizajnera počela je interpretacijom Leile Ćatić i Divanhane. Haad je predstavio kolekciju inspirisanu pokretom, ritmom i slobodom kroz kulturno nasljeđe BiH. Boje koje su dominirale su bjela i bež - zlatna. Dizajner koji važi za jednog od najboljih u BIH, nagrađen je gromoglasnim asplauzom publike za 30-minutni modni spektakl koji je priuštio prisutnima. Kolekcija koja je prikazana na Nivea BH Fashion Weeku bit će izložena u showroomu na petom spratu u BBI Centru u sarajevu