Stela Zubak-Jovanović
0

"Ne stvaramo modele o kojima će pisati žuta štampa"

Sarajevo-x.com
Preko 200 prijava pristiglo je na adresu organizatora ovogodišnjeg Nivea BH Fashion Weeka, a kasting menadžerica Stela Zubak-Jovanović, zaslužna za uspješne karijere mnogih naših modela, podijelila je sa nama iskustva i očekivanja od ovog prestižnog modnog događaja.
Vlasnica modne gencije "Abc Models" ujedno je i izvršna producentica 26. Nivea BH Fashion Weeka, koji se održava od 2. do 5. aprila 2011. godine. Zubak-Jovanović je u goste pozvala predstavnike svjetskih modnih agencija, a revijama će prisustvovati inostrani modni skauti.

Razgovor o mladim i perspektivnim bh. djevojkama u svijetu mode Stela je započela govoreći o aktuelnoj Miss BiH, 17-godišnjoj Snežani Prorok, koja se upravo vratila iz Istanbula, gdje je bila angažovana na više projekata.

Snežani predviđaju blistavu karijeru

"Njoj predviđamo blistavu i inostranu karijeru u modnom svijetu. Snežana uz brojne školske obaveze stalno radi pa smo je tako viđali na gotovo svim domaćim modnim revijama i događajima, a ove godine je radila i brojne kampanje u Istanbulu te planira i putovanje u Grčku", kazala je Zubak-Jovanović.

Kao kasting menadžer Stela ima ogromno iskustvo u organizaciji takmičenja ljepote. Petnaest godina učestvuje u organizaciji izbora "Miss BiH za Miss Svijeta", 10 godina u izboru "Best Model BiH" i pet godina za "Fashion TV Model BiH". Pronalazi djevojke i priprema ih za takmičenje.

"Trudim se da ih pravilno usmjerim kako bi jedan mali dio svog života posvetile poslu modelinga, a svakako nastavile i s obrazovanjem, kako bi jednoga dana postale uspješne poslovne žene", objašnjava ona.

Sjeća se mnogih poznatih bh. ljepotica, poput Lejle Damadžić, Jasmine Mahmutović, Ane Mirjane Račanović, Branke Cvijanović, Daniele Vinš, Adise Kavgić, Irne Smake, Dragane Šojić, Mirjane Vasić, Njegice Balorde, Slađane Pejić, Suzane Marjanović, Sanje Tunjić, Azre Gazdić, Sanele Koprene, Tanje Vujičić i drugih.

Djevojke se trebaju znati nositi sa svojom ljepotom

"Sve ove djevojke sam pronašla, oblikovala i naučila da budu profesionalci u modnom svijetu, ali i kao ličnosti. Ne volimo stvarati modele koji će puniti stranice žute štampe. Imamo gotovo familijarni odnos prema djevojkama i jako sam ponosna na ono što smo zajedno napravile, kao i na životne puteve koje su odabrale. Ono što sam sigurna jeste da će djevojke od mene mnogo naučiti, ponajprije da se ne srame svoje ljepote i da se znaju nositi s njom", izjavila je ova iskusna menadžerica.

Kriteriji koje jedna djevojka mora imati da bi nosila revije u sklopu Nivea BH Fashion Weeka, su, prema Stelinim riječima, prethodna profesionalna iskustva i visina od najmanje 174 cm.

U uži izbor odabrano je 50 modela koji će tražiti svoje mjesto na Nivea BH Fashion Weeku Sarajevo.

"Našim manekenima i manekenkama se pruža prilika za bolje poslovne ponude, jer smo im otvorili puno više vrata. Tridesetak djevojaka, desetak novih lica i ostatak već uhodanih manekenki predstavit će se modnim skautima, koji će boraviti u Sarajevu.

Problem premršavih modela

Na pitanje preovladavaju li na našoj modnoj sceni premršavi modeli, kao što se to dešava u Velikoj Britaniji, gdje mediji i različita udruženja optužuju dizajnere da šalju krivu poruku ženama i djevojkama, Zubak-Jovanović ističe: "Za naše djevojke se nikako ne može reći da su premršave, ali ima ih svakakvih, i mršavih i s više oblina. Ja zagovaram neku normalnu kilažu u odnosu na visinu a svakako sam protiv bolesne mršavosti. Kod nas nema ekstremno mršavih djevojaka, upravo iz razloga što naše djevojke po mjerama ne odgovaraju mnogo tržištu zapada, gdje se traže premršavi modeli. Ja više volim raditi s tržištem Turske jer njihova modna scena dozvoljava djevojkama da imaju normalne obline. Ako su djevojke prirodno mršave, to je u redu, ali ako se izgladnjuju drastičnim dijetama, može nastati poremećaj u prehrani i takve modne poruke mogu štetno utjecati na samopouzdanje djevojaka."

Dodaje kako joj je drago što su interes za sedmicom mode u Sarajevu pokazali mnogobrojni bookeri, a među njima Bianca Pendu Madrid, Mihalis Lavdiotis iz Models Only Agency Atina, Ece Gurses iz Istanbul Model Management, Mehmet Yildil iz Star Model Management, Uluc Perfect Model Agency Istanbul i mnogobrojni drugi modni skauti iz Istanbula.

Djevojkama savjetuje da pred skaute dođu potpuno prirodne i bez šminke. Djevojke moraju biti visoke, tanke i prirodne, sa zanimljivim licem. Ukoliko manekenke žele karijeru u inostranstvu, ne smiju biti starije od 22 niti mlađe od 16 godina. Ako su mlađe, u inostranstvo smiju ići samo uz pratnju jednog od roditelja.