Tattoo majstorica
26

Na naslovnici filipinskog izdanja časopisa Vogue osvanula 106-godišnja umjetnica

L. R.
Vogue Philippines (Foto: Instagram)
Vogue Philippines (Foto: Instagram)
Filipinsko izdanje poznatog časopisa Vogue za naslovnicu u aprilu izabralo je 106- godišnju tattoo majstoricu Mariu Whang-Od Oggay.

Inače, Maria Whang-Od je proslavljena tattoo majstorica poznata po svojoj tradicionalnoj tehnici tetoviranja tapkanja rukom, koja vuče korijene hiljadama godina unazad. Ona je također poznata kao Maria Oggay, a nedavno je postala veoma popularna zahvaljujući društvenim mrežama.

"Maria Whang-Od Oggay simbolizira snagu i ljepotu filipinskog duha. Najavljena kao posljednja tradicionalna tattoo majstorica svoje generacije, utisnula je simbole plemena Kalinga što označava snagu, hrabrost i ljepotu na kože hiljade ljudi koji su hodočastili u Buscalan", rekli iz filipinskog izdanja Vogue časopisa.

Ova 106-godišnja umjetnica ujedno je i najstarija žena koja se pojavila na naslovnici slavnog časopisa. Porijeklom je iz pokrajine Kalinga iz plemena Butbut. Mediji navode da je ona s 15 godina prekršila tradiciju tako što se počela baviti ovim tradicionalnim tetoviranje, koje je do tada bilo rezervisano samo za muškarce iz tog plemena.

Vogue časopis pohvalio je Whang-Od zbog održavanje tradicije, koja je bila na izumiranju duži niz godina. Navode i da ova umjetnica više ne radi komplikovane tetovaže, već ima obučenu osobu koja uradi cijeli posao, a ona se na kraju pored tetovaže potpiše sa tri tačkice.