|

Modni gigant Prada na sudu zbog kupovine više od 700 mladih krokodila

Modni gigant Prada na sudu zbog kupovine više od 700 mladih krokodila
51
Klix.ba
5.4.2018. u 17:44
30
komentara
51

dijeljenja
Modni gigant Prada na sudu zbog kupovine više od 700 mladih krokodila Foto: Prada
Italijanska modna kuća Prada uskoro će se naći na sudu zbog problema vezanih za kupovinu kože od 700 mladih i 26 odraslih krokodila. Tužba protiv modnog giganta teška je dva miliona dolara.
Prada se našla u sudskim problemima kad je, kako piše Elle, firma Capo-USA otkrila kako je sklopila ugovor s njom za kupovinu kože i mladunaca američkih krokodila koje će koristiti za izradu egzotičnih kožnih modnih dodataka.

Dok su se druge modne kompanije, poput LVMH-a, Keringa i Hermesa, borile osigurati svoje lance snabdijevanja putem dobavljača skupih materijala, Prada je uz pomoć firme Capo-USA pronašla kvalitetne uzgajivače krokodila i time olakšala isporuke u tvornicu GNP Pelli u Italiji.

Capo-USA je bio plaćen za svako izleglo mladunče krokodila, a dodatno su zarađivali i od prodaje kože. Putem Capo-USA, Prada je uspjela uspostaviti snabdijevački lanac krokodila u Americi. Iz ove firme tvrde kako su samostalno prevezli 726 krokodila na Pradinu farmu u Louisiani gdje su se uzgajali krokodili zbog krzna i kože.

Međutim, GNP Pelli navodno nije platio proviziju Capo-USA, čime je izazvana šteta veća od dva miliona dolara koju ova američka firma traži u tužbi.

Italijanska modna kuća je odgovorila na tužbu. Kako kaže, traži da se predmet prebaci na Federalni sud u Floridi, a potom i u Milano.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...