Bezuslovna ljubav
6

Ove životinje su pravi junaci koji su rizikovali život da bi spasili svoje vlasnike

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Životinje imaju izuzetno izražene osjećaje, a za svoje vlasnike su spremne učiniti apsolutno sve, što dokazuju primjeri ovih pasa i mačaka, vrijedni svakog poštovanja.

Ako imate kućnog ljubimca, vjerovatno znate koliko radosti on može unijeti u vaš dom dajući vam svoju bezuslovna ljubav i iznenađujući vas u trenucima kada ne možete naći objašnjenje za njegovo ponašanje. Neki ljudi bi dali i život za svog ljubimca, ali postoji mnogo slučajeva kada su ljubimci pokazali da su spremni na sve kako bi zaštitili svog vlasnika, piše Bright Side.

Darby

James White iz Californije pecao je na obali u Bodega Bayu, dok je njegov pas sjedio u autu, koji je parkirao samo nekoliko metara dalje. Kada je osjetio kako nešto zateže štap za pecanje, počeo ga je vući, sve dok nije shvatio da je upecao morskog psa dugog dva metra, koji je sada plivao prema njemu.

Dok je pokušavao iščupati udicu, morski pas je zario svoje zube u Jamesov članak i on je pao na zemlju, ne mogavši se osloboditi. Njegov pas Darby je čuo viku, uspio je otvoriti vrata auta i pokušao je ugristi morskog psa za škrge. Vidjevši da to ne funkcionše, uhvatio ga je za rep kako bi pomogao Jamesu izvući se i tako mu spasio život.

Bandit

Bandit je petnaestogodišnja mačka koja živi s jednom porodicom, tri psa i devet mačaka i nekoliko krtica i hrčaka u Lincolnshireu, u Velikoj Britaniji. Marie Smith, vlasnica ove mačke junaka, rekla je za jednu televiziju kako su jedne večeri ona i njen suprug otišli spavati, kao i bilo koje druge večeri, kada se ova mačka počela čudno ponašati.

Prišla je Marie dok je spavala i počela je grebati po licu kako bi je probudila i upozorila da je nastao požar u kuhinji. Kada je Marie shvatila šta se događa u kući, probudila je supruga Davida i zajedno su izveli sve životinje kako bi bili na sigurnom dok ne dođu vatrogasci. Srećom, osim kuhinje, ništa drugo nije pretrpjelo veću štetu.

Figo

Audrey je slijepa osoba koja je bila u svojim šezdesetim godinama i vraćala se kući iz jutarnje šetnje u koju je išla sa svojim vjernim zlatnim retriverom, Figom. Ona i njen pas vodič nalazili su se na ulici u New Yorku, kada se školski autobus zaputio prema svom odredištu.

Vozač nije primijetio da Audrey prelazi ulicu, a kada je Figo shvatio da se vozilo neće zaustaviti, stao je ispred vlasnice kako bi spriječio ili ublažio štetu koju je mogla pretrpjeti Audrey. Nakon oporavka od nekoliko prijeloma i operacije noge koje je Figo imao, vratio se kući siguran i zdrav.

Pudding

Ethan i njegova majka Amy, koja ima dijabetes, prolazili su pored jednog azila za životinje kada su sreli mačka Puddinga koji je, sa svojim prijateljem Wimsyjem, osvojio srce ove porodice koja je obojicu usvojila istog dana. Kada su stigli kući, nije im trebalo dugo da se naviknu na svoj novi dom i da ga prihvate.

Nedugo nakon toga, Amy je doživjela moždani udar zbog svog zdravstvenog stanja. Pudding nije dugo oklijevao i kada je shvatio šta se događa, pokušao je probuditi sjedeći na njenim grudima. Vidjevši da to ne funkcioniše, počeo je grebati i lizati joj lice kako bi reagovala. Međutim, Amy nije bila u stanju zvati Ethana u pomoć, pa je Pudding otišao u njegovu sobu i sjedio na njegovom krevetu sve dok dječak nije reagovao i tako su uspjeli nazvati hitnu pomoć.

Axel

Čovjek je stigao u kuću gospođe Ackerley. Ona je mislila da je stranac želi pitati za pomoć i pustila ga je u dvorište. Zapravo, muškarac joj je htio ukrasti torbu i napao je udarajući je u glavu.

Ipak, lopov nije računao na Axela, mješanca akite i njemačkog ovčara. Osjetivši da je njegova vlasnica u opasnosti, skočio je na lopova, srušio ga na zemlju, a zatim trčao za njim i ugrizao ga za ruku. Axel je spasio gospođu Ackerley i ona je sada ponosna na svog vjernog ljubimca.

Gracie

Annette iz Wisconsina je skoro umrla od trovanja ugljikovim monoksidom, dok je njen muž Kevin spavao. Spasila ih je Gracie, njihova smeđa mačka, koja je upozorila Kevina da se nešto ozbiljno događa u njegovoj kući.

On je bio iznenađen, jer Gracie obično nije pokušavala ući u njegovu spavaću sobu. Kada je konačno ustao kako bi vidio šta se događa, primijetio je da Annette sjedi u stolici, naizgled ošamućena. Pozvao je pomoć i, kada su vatrogasci stigli, ustanovili su da je nivo ugljikovog monoksida u kući vrlo visoka. Da nije bilo Gracie, ova priča je mogla imati tragičan kraj.

Kelsey

Bob je odlučio otići sam na svoje seosko imanje u Michiganu, kako bi sakupio drva za zimu. Kada se pripremao za proslavu Nove godine, okliznuo se i slomio vrat. Nažalost, čak i da je zvao upomoć, niko od susjeda ne bi ga mogao čuti.

Ipak, Kelsey, petogodišnji zlatni retriever, je ostala tu više od 20 sati, grijala Boba i lajala, sve dok neko nije došao i pomogao. Kada je stigao u bolnicu, Bob je bio hipotermičan, ali nije imao promrzline, a sve to zahvaljujući Kelsey, koja je uložila napore da ga ugrije.

Theo

Charlotte Dixon se jedne večeri probudila i osjećala veoma loše. Mislila je da je to samo virus i da treba odmoriti pa će biti bolje. Međutim, njen mačak, Theo, počeo se prilično čudno ponašati i nije joj dopuštao vratiti se u krevet. Samo je mjaukao i grebao je kako bi dobio njenu pažnju.

Na kraju je Charlotte nazvala svoju majku koja je brzo pozvala hitnu pomoć da dođe i pobrine se za nju. Nakon ovoga, Charlotte je provela sedam dana u bolnici zbog ugruška koji bi, bez Theove pomoći, bio fatalan, prema mišljenju bolničara. Nedugo nakon njegove smrti, proglašen je Nacionalnom mačkom godine za svoje zasluge.

Apollo

Osamnaestogodišnja Maya je bila kod svog dečka kada je odlučila prošetati svog psa, oko 22:00 sata. Kada su ušli u park, odlučila je pustiti psa, koji je imao samo nekoliko mjeseci, kako bi mogao slobodno trčkarati, a ona je stavila slušalice u uši.

Odjednom, djevojka je osjetila da je neko iza nje i okrenula se misleći da je njen dečko. Međutim, pogriješila je, jer je to bio napadač. Kada je Apollo uočio situaciju, odlučio je pokušati prestrašiti stranca i udaljiti ga od Maye, a nju odvesti na sigurno. To mu je uspjelo.

Gatubela

Gatubela je mačka koja je u Jesidovoj kući bila još otkad je bila stara samo mjesec. Donijeli su je samo dva mjeseca prije nego što je u kuću stigla nova beba u porodici, Samuel. Jedne večeri, Jesid je spustio bebu u krevetić samo na par minuta, dok je Gatubela sjedila u dnevnoj sobi i posmatrala ga.

Znatiželjan oko svega, Samuel je brzo krenuo prema stepenicama, ali je mačka bila brža i uhvatila ga je. U očaju ga je gurala njuškom što je bolje mogla, kako bi spriječila da padne niz stepenice. Kada je Samuelova majka pregledala snimke s nadzornih kamera kako bi saznala ko je dijete iznio iz kreveta, otkrila je veliku gestu mačke junaka.