Kao svemirski brod
53

Zaha Hadid je jedinu privatnu rezidenciju dizajnirala za "ruskog Jamesa Bonda"

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nove fotografije i video otkrivaju da je preminula slavna arhitektica Zaha Hadid u svojoj karijeri osmislila dizajn i jedne privatne rezidencije i to u šumi blizu Moskve za čovjeka kojeg je jednom nazvala "ruskim Jamesom Bondom".

Futuristička vila nazvana Capital Hill Residence dizajnirana za ruskog biznismena i filantropa Vladislava Doronina, vlasnika kompanija Capital Group i OKO Group, kao i luksuznog hotela i odmarališta Aman ostavlja bez daha. On je javnosti poznat i kao bivši momak manekenke Naomi Campbell.

Glavna karakteristika kuće je glavni apartman postavljen na vrhu tanke betonske konstrukcije visoko iznad krošnji stabala. Ovaj element se nalazi 22 metra iznad zemlje i nudi predivan pogled, ali i izolaciju od ostatka svijeta. Uz stakleni lift tu je i stepenište koje Doroninu omogućava da uživa u pogledu i dok se penje ili spušta sa sprata.

"Rekao sam joj: 'Kad se probudim ujutro želim vidjeti plavo nebo. Ne želim vidjeti komšiluk, već se želim osjećati slobodnim'", ispričao je Doronin u novom videu o projektu. "Ona mi je odgovorila: 'Jesi li svjestan da onda moraš biti iznad drveća?' i odmah je na ubrusu iscrtala skicu. Pogledao sam je i rekao da mi se sviđa pa smo tako počeli projekat Capital Hill".

Dodajmo da rezidencija koja podsjeća na svemirski brod ima i bazen, teretanu, prostorije za zabavu, biblioteku, neravne krovove, staklenu fasadu i prozore posvuda.

"Za mene je ona arhitektica potpuno drugačije lige", kazao je Doronin. Koncept projekta nastao je prije više od decenije, a prve fotografije pojavile su se 2011. godine, mnogo prije Zahine smrti. Ipak, sada je prvi put otkriveno sve.

"Bilo je veoma zanimljivo razgovarati s njim. Nije govorila mnogo, ali je bila vrlo oštroumna. Bila je sarkastična, intelektualka, pametna žena. Tragično je što smo izgubili jednu od najboljih arhitektica ovog stoljeća", poručio je Rus.

Zahin bivši partner Patrik Schumacher, koji je preuzeo vođenje njene kompanije nakon 2016. godine, projekat u blizini Moskve opisao je kao "kuću iz snova".

"Zaha je poznavala Vladislava, veoma uglađenog muškarca, i uvijek ga je poredila sa ruskim Jamesom Bondom koji je imao ukusa i bogatstva da stvori nešto posebno", kazao je govoreći o kompleksnom projektu sa mnogo iznenađenja i ljepote.

Kuća je vrijedna 140 miliona dolara.