Sačuvajte živce i snagu
15

Uz pomoć ovih trikova brzo ćete i bez muke očistiti svoj dom

Klix.ba
Čišćenje kuće ne mora uvijek biti zamoran posao. Uz pomoć ovih trikova nećete dobiti upalu mišića kada generalno čistite kuću, a usput ćete sačuvati i vrijeme i živce.

Blender možete očistiti u samo trideset sekundi i to samo uz pomoć vruće vode i malo deterdženta za suđe. Izblendajte smjesu i isperite.

Ukoliko vam je tuš začepljen kamencem, u plastičnu vrećicu stavite alkoholno sirće, potopite tuš i ostavite da odstoji tridesetak minuta. Zatim pustite vodu.

Filter nape očistite tako što ćete u veću šerpu vrele vode dodati sodu bikarbonu i potopiti ga prvo s jedne, a potom s druge strane, sve dok voda ne proključa voda.

Problem začepljene wc šolje riještite tako što ćete otvor obmotati prozirnom folijom s nekoliko slojeva. Zatim pustite vodu, a potom pritisnite foliju. I vaša wc šolja bit će otčepljena u samo tri koraka.

Zaprljani pleh pospite sodom, zatim naprskajte sirće i pustite da odstoji pet minuta. Nakon pet minuta četkom izribajte pleh, potpom operite spužvom. Vaš pleh izgledat će kao nov.

Začepljen odvod otčepite uz pomoć sode, sirćeta i vrele vode. U odvod sipajte sodu bikarbonu, dodajte čašu alkoholnog sirćeta, a potom dodajte litar proključale vode.

Kamenca u kuhalu riješite se uz pomoć sirćeta i vode. Napunite ga do maksimuma i uključite dok voda ne proključa. Prokuhanu vodu prolijte i operite kuhalo deterdžentom za suđe.

Kamenac sa čaša možete ukloniti uz pomoć vode i sirćeta. Čašu operite, a potom umočite u mješavinu vode i sirćeta. Stavite da se osuši.

Srebreni nakit očistite tako što ćete u šerpu punu vode staviti komad aluminijske folije i kašiku sode bikarbone, stavite nakit i pustite da prokuha. Dodatno ga možete izribati četkicom za zube.

Dasku za sječenje očistite uz pomoć limuna i morske soli. Prvo ju izribajte limunom, a potpom je pospite solju i ostavite petnaest minuta te očistite.

U dublju posudu stavite vodu, sok limuna, sirće, medicinski alkohol, sodu bikarbonu i tečni sapun te promiješajte. Stavite rolnu ubrusa. Na ovaj način pripremit ćete odlične vlažne maramice za čišćenje uz pomoć kojih možete očistiti i kamenac.

Za sjajne podove u posudu stavite sirće, sok limuna i maslinovo ulje. Prespite u bočicu. Uz pomoć tufera i smjese koju ste napravili čistite parket ili laminat.

Lošeg mirisa u kupatilu riješit ćete se uz pomoć vodke, esencijalnog ulja, vode i nekoliko komadića svježe mente. Promiješate sve i stavite raspršivač. Poprskate svaki put kada osjetite neugodan miris.

U zaprljanu mikrovalnu pećnicu stavite posudu s vodom i sirćetom. Zatvorite je, uključite i ostavite da se voda i sirće kuhaju desetak minuta. Potom je prebrišite spužvom. Vaša mikrovalna bit će kao nova.