Dosadni insekti
3

Uz pomoć fena i spreja od alkoholnog sirćeta zauvijek se riješite stjenica

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Stjenice su parazitska vrsta insekata poznata po tome što se hrani ljudskom krvlju koju siše preko kože, a veliki problem su proteklih decenija izazvale u mnogim zemljama širom svijeta.

Stjenice se skrivaju u pukotinama i drže se podalje od dnevne svjetlosti, što je samo dokaz da ih ne biste trebali potcjenjivati. No, kao i svim štetočinama, i stjenicama možemo stati ukraj. Donosimo vam nekoliko načina kako da se zauvijek oslobodite ovih insekata.

Ispuštanje pare u kući može vam pomoći da se riješite stjenica. Para pomaže u uklanjanju stjenica iz skrovitih mjesta. Na dovoljno visokim temperaturama para može biti čak smrtonosna za njih.

U borbi protiv stjenica pomoći će vam i fen. Ukoliko pronađete jajašca stjenica uperite fen prema njima i riješit ćete ih se zauvijek. Ovo je dobar način uklanjanja za sve one osobe koje su alergične na hemikalije.

Kada je riječ o vašoj odjeći, čak i ako je potpuno nova, pobrinite se da je što prije operete, osušite i opeglate. To može pomoći u ubijanju stjenica koje se skrivaju u vašoj odjeći. Pokušajte to raditi redovno. Osim toga, odjeću možete čuvati i u plastičnim vrećicama, pogotovo onu koju ne nosite cijelu sezonu.

Napravite i sprej od sirćeta. Napunite bocu s raspršivačem alkoholnim sirćetom i direktno poprskajte bube. Također poprskajte i mjesta u kojima se obično nalaze stjenice, ali i područja gdje stjenice mogu lako ući u vaš dom.

Još jedan sprej koji vam može pomoći u rješavanju ovog problema je miks kajenske paprike, origana, đumbira i vode.

Uz pomoć eteričnih ulja možete napraviti insekticid. Ako želite napraviti sprej, pomiješajte ulje lavande, ulje paprene metvice i vode.