Kuća i ured
16

U glavnom gradu Kambodže uskoro počinje gradnja najvećih tornjeva blizanaca na svijetu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineske kompanije u kambodžanskom gradu Phnom Penhu planiraju izgraditi najviše na svijetu tornjeve blizance. Tornjevi će nakon završetka imati 133 sprata i bit će visoki 560 metara, što je 108 metara više od trenutnog rekordera Petronas Twins Towers u Kuala Lumpuru.

Tornjevi će biti za 372 metra viši od trenutne najviše zgrade u gradu.

Tornjeve koji će koštati 2,7 milijardi dolara gradit će kompanije Sino Great Wall International i Wuchang Shipbuilding Industry Group Co. Podršku projektu dale su i kompanije Thai Boon Roong Group i Macau-owned Sun Kian Ip Group. Izgradnja bi uskoro trebala početi, a očekuje se da će trajati pet godina.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tornjevi će biti izgrađeni pored rijeke Mekong, a uključivat će luksuzni hotel, apartmane, kancelarijski i maloprodajni prostor, kao i izložbeni prostor, pozorište i restorane.

Ipak, nije jasno kakva budućnost takve nebodere očekuje u Phnom Penhu. Lokalni mediji pišu da je trenutno najviša zgrada završena 2014. godine, a da je do sredine prošle godine bilo popunjeno samo 30 posto kapaciteta. Osim toga, drugi veliki projekt je Gold Tower 42 čija je izgradnja počela 2008. godine i ne očekuje se da će biti završen do 2018. godine.