Vrijedi probati
8

Trikovi i savjeti profesionalaca za efikasnije čišćenje doma

Klix.ba
Čišćenje doma većini predstavlja dugotrajan, zamoran i dosadan posao koji je potrebno raditi svake sedmice. Ipak, za neke je čišćenje i pospremanje svakodnevni posao koji uz trikove postaje efikasan i brz.

Stručnjaci savjetuju da se izbjegava čišćenje prostorija po sistemu "jedna po jedna" jer je to veoma spor način pospremanja. Ističu da je čišćenje potrebno podijeliti na jednake vrste zadataka u cijelom domu što će dovesti do efikasnijeg završetka radova.

Stručnjaci savjetuju sedam trikova za efikasno čišćenje i pospremanje doma, a da ne traje cijeli dan.

Prvo je brisanje prašine s namještaja, televizora, stolova, polica, i ostalih predmeta u cijelom stanu pomoću krpe sa mikrovlaknima.

Sljedeći korak je presvlačenje posetljine, jastuka i promjena stolnjaka u svim prostorijama. Nakon toga slijedi čišćenje svih ogledala i stakala pomoću sredstva za čišćenje stakla i krpe ili papirnatih ubrusa.

Četvrti korak je čišćenje svih površina korištenjem sredstva za čišćenje. Ponovo pređite sve površine s kojih ste prvobitno obrisali prašinu.

Nakon toga na red dolazi kupatilo i kuhinja. Prvi korak je nanošenje sredstva za čišćenje na sve elemente u ove dvije prostorije. Nakon određenog vremena, nakon što se elementi natope hemijskim sredstvom, slijedi brisanje sredstva i prljavštine krpom.

Usisavanje svih podova je pretposljednji korak ka završetku čišćenja i pospremanja. Nakon usisavanja još je preostalo da podove pređete sredstvom za čišćenje i vodom, a nakon sušenja vaš dom je čist.