Brojne prednosti
0

Sobne biljke služe za dekorisanje prostora, ali i odlično utječu na vaše mentalno zdravlje

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Biljke ne služe samo za ukrašavanje doma, već mogu ublažiti stres i pomoći vam da se opustite. Brigom o biljkama vi također brinete o vlastitom mentalnom zdravlju.

Usmjeravanjem pažnje na brigu o biljkama možete odvratiti misli od stresnih situacija. Bar nekoliko minuta dnevno omogućite sebi predah od korištenja tehnologije i uživajte u trenutku.

Kvalitet zraka

Biljke imaju i fizičke prednosti. Biljke su prirodni pročiščivači zraka i pomažu u uklanjanju toksina. Ovisno o vašoj izloženosti, hemikalije u zraku mogu dovesti do negativnih efekata po zdravlje. Biljke uzimaju ugljen-dioksid, a zauzvrat stvaraju kisik koji poboljšava kvalitet zraka. Također smanjuju nivo prašine i povećavaju vlažnost zraka. Na ovaj način ublažavaju kašalj, umor i svrbež očiju.

Anksioznost

Sobne biljke imaju mogućnost snižavanja nivoa anksioznosti. U Manchesteru su određene klinike čak "propisale" brigu o biljkama u saksiji pacijentima koji pate od mentalnih problema.

Produktivnost

Ljudi bolje obavljaju zadatke koji zahtijevaju pažnju kada su okruženi biljkama. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Exeter u Engleskog pokazalo je da sobne biljke mogu poboljšati koncentraciju i produktivnost za čak 47 posto. Kisik koji stvaraju sobne biljke pomaže uravnotežiti razinu CO2 u našim tijelima.

Koje biljke dobro utječu na mentalno zdravlje

Aloe vera je jedna od biljaka o kojima se najlakše brinuti. Dovoljno je da je zalijete jednom sedmično. Možete i odrezati njen list i staviti ga na ranu kako bi brže zarasla.

Lavanda je s razlogom izuzetno popularna biljka. Njen miris je učinkovit za smirivanje anksioznosti i kvalitetan san.

Eukaliptus je koristan za liječenje prehlade i ublažavanje astme.

Ljiljan mira pročišćava toksine u zraku, a zatim ispušta kisik. Ovo također rade i zmijske biljke.