11 novih načina upotrebe
20

So možete koristiti i kao gnojivo i omekšivač za farmerke

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
So je začin koji u kuhinji upotrebljavmo skoro svakodnevno. Ovaj mineral koji koristimo u gotovo svim jelima jako rijetko koristimo za druge svrhe osim kuhanja. Ovih 11 alternativnih načina korištenja soli zauvijek će vam promijeniti život.

Šoferšajba bez leda

Šoferšajba vašeg automobila cijelu zimu bit će bez leda i mraza. Držite čarapu punu kuhinjske soli i njome trljajte šoferšajbu tokom zimskih noći. So smanjuje temperaturu i sprječava stvarnje leda preko noći. Ujutro će vaš automobil biti bez leda i mraza.

Odčepite toalete i odvode

Ima li ičeg goreg od začepljenog toaleta ili odvoda u kuhinji. U ovom slučaju so bi vam mogla pomoći. Pomiješajte pola šoljice soli s pola šolje sode bikarbone. Ulijte u WC školjku zajedno sa šest šoljica provrele vode. Ostavite otopinu da stoji nekoliko sati, potom pustite vodu. Isto učinite i kada su odvodi u pitanju.

Omekšivač za farmerke

Kada peremo farmerke može se desiti da budu previše krute, no omekšati ih možete uz pomoć kuhinjske soli. Uronite vaše nove traperice u otopinu vode u koju ste stavili šoljicu soli. Pustite traperice da odstoje dva, do tri sata, ispretite ih i osušite. Ako koristite veš mašinu, dodajte pola šoljice soli u odjeljak za detardžent i operite traperice kao i obično.

Spriječite izblijeđivanje odjeće

Ako nemate prostora ili energije za odlaganje prljavog veša u nekoliko gomila i ne možete ga pratiti po bojama, onda vam preporučujemo da uz pomoć soli sačuvate boje svoje odjeće. Jednostavno odjeću prije pranja namočite u otopinu vode i šoljicom soli, ostavite ih sat do dva prije pranja. Za dodatnu zaštitu, nakon što veš stavite u mašinu dodajte u odjeljak za detardžent 1/4 šoljice soli i operite kao i inače.

Oplodite biljke morskom soli

Morska so bogata je mineralima kao što su natrij, željezo, kalcij, magnezij i kalij, što je savršeno gnojivo za vaš vrt. Upute: Pomiješajte jednu čajnu kašičicu soli u galonu vode i dodajte otopinu u vrtnu prskalicu. Postupak ponovite jednom sedmično kada zalivate baštu.

Ublažavanje bolova od ugriza i uboda

So je starinsko ljekovito sredstvo koje ublažava bol zbog uboda pčela, ugriza kukaca i otrovnog bršljana. Pčelinji ubod: Smanjite oticanje i bol vlaženjem područja ujeda i nanošenjem soli.

Uklonite mrlje s lonaca i tava

Masnoća može biti veoma teška za uklanjanje i to najčešće zato što nije topiva u vodi. Međutim uz pomoć čudotvorne soli riješit ćete se svih mrlja. Pospite so direktno na posuđe. Dodajte detardžent za suđe i dobro izribajte. Vaše će posuđe blistati.

Ubrzajte vrijeme kuhanja

Kada ste mnogo gladni, a voda nikako da proključa, pospite malo soli u vodu. Slana voda postaje toplija brže od vode iz slavine, što znači da na taj način možete smanjiti vrijeme kuhanja za svoju kremastu tjesteninu sa sosom od paradajza.

Osvježite loš dah

Ukoliko morate ići na razgovor a kući nemate vodicu za ispiranje zuba, ispiranjem usta slanom vodom može vam pomoći da ubijete sve bakterije, a otopina će dezinficirati usta i desni.

Dezodorans za tene

Sa solju možete ubiti loš miris svojih tena. Svake večeri prije spavanja u svoje tenisice stavite dvije kašičice soli. Ujutro istresite i više nećete imati apsolutno nikakvih problema.

Uklonite mrlje od čaja i kave

Ukoliko vaše šoljce sadrže mrlje od čaja i kafe na spužvu stavite malo soli i dobro ih istrljajte. Ovaj trik djeluje i na staklenim čašama kada ostane ruž za usne.