Savjeti kako da brzo, lako i efikasno učinite vaše podove blistavim

Klix.ba
24.11.2018. u 22:06
3
10
Savjeti kako da brzo, lako i efikasno učinite vaše podove blistavim
3
Savjeti kako da brzo, lako i efikasno učinite vaše podove blistavim Foto: Schutterstock
Čišćenje poda, bilo da je riječ o tepihu, linoleumu, parketu ili drugoj vrsti materijala, nije najdraži dio posla nikome, ali to ne znači da treba biti i težak posao. Donosimo nekoliko načina kako da brzo, lako i efektno uradite ovaj posao.
1. Bez dizanja kante

Postavite plutajući tuljak za bazen na česmu i drugi kraj spustite u kantu. Nema bespotrebnog dizanja kante.

2. Napravite alat od kartona

Možda dijelovi koji su došli uz usisivač nisu dovoljno tanki da uđu u uže dijelove. To možete riješiti kartonom od toalet papira. Ovim možete čistiti dijelove u prozoru, ispod namještaja i druga uska mjesta.

3. Napravite lopaticu tako da skuplja više prljavštine

Nekada prljavština ne želi sva ući na lopaticu. To možete riješiti tako što ćete je pokvasiti. Voda će zadržati prljavštinu koju možete ukloniti papirom.

4. Sačuvajte male predmete

Sitni predmeti lako se zagube u tepihu ili ispod namještaja, ali postoji lagan način da ih vratite. Prekrijte cijev od usisivača čarapom ili tkaninom, te zakačite gumicu preko kao ne bi spalo. Vakuum će povući predmete i oni će ostati na vrhu tkanine.

5. Osvježite svoj usisivač

Ponekad usisivači ispuštaju neugodan miris dok ih koristite. Usisajte kristale za pranje ili mljeveni cimet i miris će nestati.

6. Očistite nezgodne dijelove tepiha

Ponekad imate područja na tepihu do kojih usisivač ne može doći. Koristite gumene rukavice da izvučete prljavštinu.

7. Lako okačite metlu ili zoger

Rupe na metlama i zogerima nekada nisu dovoljno široke da biste ih mogli okačiti. Problem riješite plastičnim vezicama.

8. Očistite četku od usisivača

Dlake kose upetljaju se oko četke usisivača što može smanjiti efektivnost usisivača. Uzmite sjeckalicu kako biste je izrezali.

9. Osvježite tepih

Koristite skuhanu sodu i esencijalna ulja kako biste osvježili tepih. U posudi izmiješajte jednu šolju sodu i 10 kapi vašeg najdražeg esencijalnog ulja. Poprskajte te pih i nakon sat vremena usisajte.

10. Napravite vlastiti zoger i tekućinu za čišćenje

Kada vam ode platneni dio zogera ne morate kupovati novi. Koristite čupave čarape. umjesto da kupite tekućinu za čišćenje napravite svoju. Potrebno je jedna šolja octa, jedna šolja vode i pet kapi detrdženta za suđe.

11. Uklonite talog

Ukoliko imate pločice primijetit ćete da fuge postaju tamnije vremenom. Najlakši način da ih očistite jeste da koristite sprej za čišćenje tepiha. Poprskajte fuge, utrljajte četkicom i ostavite 10 minuta. Nakon toga prebrišite krpom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: