Kuća i ured
0

Razgledajte novu Googleovu zgradu u Londonu

Klix.ba
Nova Googleova zgrada u Londonu trebala bi se otvoriti 2016. godine, a uposlenici će na raspolaganju imati otvoreni bazen, zatvoreni nogometni teren, vještačku stijenu za penjanje te baštu na krovu.

Oni koji na posao dolaze biciklom, moći će ga odložiti u posebnu garažu, u kojoj se nalaze i tuševi i ormarići.

Zgrada sa 93 hiljade kvadratnih metara nalazit će se na prostoru između londonskih stanica Kings Cross i St. Pancras. Reuters javlja kako će zemljište i izgradnja zgrade Google koštati 1,05 milijardi dolara.

Google ima razlog zašto izdvaja toliko novca za ovu zgradu, budući da mora da učini nešto sa milijardama dolara koje je zaradio van matičnih SAD, budući da ih u zemlju ne može unijeti bez plaćenog poreza.

Pored toga, priroda posla se mijenja, budući da je manuelni posao eliminiran, a papiri zamijenjeni digitalnim formatima. Zato prostor više služi za rekreaciju radnika, kako bi ih zadržao što je moguće duže na radnom mjestu, s obzirom da posao koji obavljaju mogu da rade i od kuće.

"Ideja je da osobe koje su u zgradi, treba da uživaju boraveći u njoj", kaže Simon Allford iz Allford Hall Monaghan Morris, arhitektonskog biroa koji stoji iza projekta. Zato je Google i izabiao tako atraktivnu lokaciju.

Zgrada će moći će da primi 4.500 uposlenika, što je više od dvostrukog broja trenutno zaposlenih u Google u Londonu. Projekat će biti završen 2016. godine. Do tada, zaposleni će i dalje da budu podijeljeni na dvije lokacije u Londonu.