Komentari (139)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Joj, ne... Sad će opet priča je li kićenje jelke u tradiciji Bošnjaka i da li Djed Mraz i Sveti Nikola kvare djecu. Svake godine isto, i za Noć vještica, i za Valentinovo, i za Osmi mart...
Pitanje je da li je kicenje i u tradiciji krscana prihvatljivo. To je obicaj iz 16.stoljeca, a krscanski teolozi smatraju da je dozvoljeno sve dok ne predstavlja vrijednost vecu od Isusa. A da malo i obrnemo, zasto ne bi krscani pravili baklavu za bajram ili dijelili meso po komsiluku? Obradovat ces nekoga, lijepo je... Ili... Ces naljutiti komsiju pa ce ti reci da si lud, zasto slijedis tamo one.
Svima onima kojima to ipak jeste tradicija, zelim tople i lijepe praznike. Svim Bosnjacima ateistima koji kite jelku zelim da se malo dozovu, to je ateizam los i nikakav.
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Kod nas svaki članak izazove nacionalnu netrpeljivost : ove jelke, kad igra repka HR, je li Covic spomenuo Herceg Bosnu, kad igra fepka BH, repka Srbije,...e jesmo papci....a Nikšic und jaranen se u ljubavi dogovara sa hrvatima i srbima da iduce 4 godine imaju placu od 3 do 5.000 KM
Sto se ne istrazi ko na Trebevici isjece mlade jelike koje su se posumljavale prije nekoliko godina? Izgleda da danas svako moze sebi usjeci za novu godinu i bozic po jednu....
Kad čujem "novogodišnja" jelka nije mi dobro. To je Božićna jelka ma koliko god pokušavali nazvati ju drugačije.
Mrs
Istraživačko novinarstvo a la Klix 🙈
Istraživačko novinarstvo hahahahha
Ma kotom jelku zatp sto mi cini svu tu atmosferu lijepom i vraca me u djetinstvo eto zato
Ne kvarite djeci Novu Godinu i usrecite ih kicenjem jelke koja jeste u tradiciji gradjana sa asfalta.Za one novopridosle kriticare svega normalnog bor se moze okititi i nakon Bozica da se ne podudara sa ovim krscanskim blagdanom.
Znači, opet treba odlučit da li da piškimo ili da kakimo.
Ma ko će to kititi pa poslije 5 dana opet sve slagat…
Haram
Božićno drvce ili Božićna jelka jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Božića. To je zimzeleno stablo koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenomu, a u danima prije Božića, obično na Badnjak, ukrašava se kuglicama, slasticama te raznobojnim svjetiljakama, dok su se prije češće ukrašavala svijećama. Na vrh drvca se postavljaju anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvijezdu iz priče o rođenju Isusa Krista.
Saturnalije su bile drevni rimski festival u čast boga Saturna koje su prvobitno održavane 17. decembra, a kasnije produžena nezvaničnim svečanostima do 23. decembra. Praznik je proslavljan prinošenjem žrtava u Saturnovom hramu na rimskom forumu i javnim gozbama, koje su pratile razmjene poklona, stalne zabave i karnevalska atmosfera. Pjesnik Katul je Saturnalije nazivao „najboljim od svih dana“.
Kitite ili ne kitite i ne zamarajte druge,ali ne dajte da i vas drugi zamaraju.Kako god odlucite vi ste u pravu i sretno vam.
Ooo veliki muslimani a što će onolike jelke u Dubai-u??? Neka kiti i slavi tko god sta hoce u ovoj zemlji žive tri naroda plus ostali papci jedni zatucani...mada ovo botovi lože narod prevashodno od klixa pa nadalje...
Gdje bude najveće božićno drvce nego u Dubaiju. Nemaju tornja kao u Parizu, a hoteli se moraju nekako iskoristiti i što ne kršćanskim turistima ne napraviti taj ugođaj, a uzeti pare.
Zasto je sve i dalje skupo kada je pojeftinilo gorivo a navodno je razlog bio njegovo prethodno poskupljenje ? Zasto je mljeko skoro 3 km ,jel trebam poceti samarati vlasnike tih supermarketa?
Nista protiv helke, ali fakat ne znam sta slavimo?