Mali vid luksuza
54

Posjetili smo trgovine u potrazi za novogodišnjom jelkom, pogledajte ponudu i cijene

I. B.
Novogodišnja jelka danas je mali vid luksuza (Foto: Klix.ba)
Novogodišnja jelka danas je mali vid luksuza
Praznici kojima ispraćamo staru, a dočekujemo novu godinu, samo što nisu stigli, pa tako i dekoracije možemo vidjeti na svakom uglu. Jedan od glavnih ukrasa svakako je novogodišnja jelka. Obišli smo nekoliko trgovina u Sarajevu i pogledali raspon cijena, a evo i šta nas je dočekalo.

Ugođaj koji dolazi uz ukrašenu jelku, bez obzira nalazila se ona u vašem domu ili drugom prostoru gdje provodite vrijeme, zaista je nešto što ovaj period godine čini posebnim.

Lampicama, ukrasima i kićenju jelke, naročito se raduju mališani, zbog čega se brojni ljudi i odluče na ovaj vid dekoracije. Ukoliko još niste kupili novogodišnju jelku, sada bi mogla biti idealna prilika. Do praznika je ostalo nekih 15-20 dana, a u većini trgovina već su krenuli popusti na ovo praznično zadovoljstvo.

Pri našem obilasku, cijene, kao i kvalitet jelki bili su različiti od trgovine do trgovine, a kreću se u zavisnosti od njene veličine, kao i pojedinih ukrasa koji dolaze uz nju.

Pa tako, onu najjeftiniju, a "najvišu", pronašli smo u Bingu, gdje umjetno božićno drvce od 180 centimetara možete kupiti već po cijeni od 70 KM. Cijene idu do 200 KM, kolika je cijena jelke sa šišarikama, dok primjerak "posut" snijegom možete nabaviti po cijeni od 130 KM.

U Bingu smo pronašli najjeftinije jelke
U Bingu smo pronašli najjeftinije jelke

U ponudi također ima i drvce od 60 centimetara po cijeni od 15 KM, što je dimenzija koju možete pronaći i u Jumbu gdje ona košta 25 KM.

U Jumbu se nalazi možda i najveći izbor jelki, različitih veličina - od onih stonih, pa do mnogo većih, a osim u zelenoj, u ponudi su i drvca u bijeloj boji.

U Jumbu imaju drvca i sa šišarikama, kao i drugim ukrasima
U Jumbu imaju drvca i sa šišarikama, kao i drugim ukrasima

Običnu novogodišnju jelku od 150 centimentara ovdje možete kupiti po cijeni od 60 KM, onu od 180 centimetara za 90 KM, dok se cijene za jelku od 200 i preko centimetara sa ukrasima poput šišariki, kreće od 130-150 KM.

U Jyskovoj novogodišnjoj ponudi je drvce od 180 centimetara koje možete vidjeti izloženo u izlogu, a cijena mu je 150 KM.

Novogodišnja jelka u Jysku
Novogodišnja jelka u Jysku

Božićne dekoracije smo pronašli i u Merkatoru koji nam je privukao pažnju bogato okićenim jelkama. Naravno, ukrasi ne ulaze u cijenu, a u prvi plan izložena su drvca od 210 centimetara pa nadalje. Njihove cijene na akciji kreću se od 217 KM, pa do 376 KM.

Najskuplja ponuda, ipak, nalazi se u CasaBianci, gdje se jelka čak i na akciji kreće do 1.256 KM. Ovaj novac potrebno je izdvojiti ako želite "snježnu jelku" od 270 centimetara.

Najskuplja ponuda nalazi se u Casa Bianci
Najskuplja ponuda nalazi se u Casa Bianci

Najjeftinija cijena za običnu jelku je oko 200 KM i to za model "slim" čija je dimenzija 180 centimetara, dok je cijena za bogatiju verziju u dimenziji 150 centimetara već 207 KM.

Ovaj ukras pronašli smo i u ponudi Vicka, gdje se cijena jelke kreće od 60 KM za 120 centimetara, do 180 KM za 180 centimetara, dok ih možete nabaviti i u marketu Crvena jabuka gdje je za 210 centimetara potrebno izdvojiti 150 KM te 80 KM za 180 centimetara.

Iako, vjerujući ponudi trgovina, vlada akcija na ukrase, možemo zaključiti da je ova dekoracija danas neki mali vid luksuza, a cijena i kvaliteta rijetko gdje odgovaraju jedna drugoj. Ipak, neka utješna činjenica je bar to da ste, ako izaberete kvalitetnu jelku, riješili ovu brigu na nekoliko godina.