Kuća i ured
30

Ponos i sjaj: Pogledajte unutrašnjost spektakularnih domova "Romskih kraljica"

Klix.ba
Gabi ima 15 godina i želi biti model. Uživala je u fotografisanju. (Foto: Sebastien Cuvelier)
Kada je Sebastien Cuvelier počeo fotografisati velike domove bogatih Roma u Rumuniji 2011. godine, jedna stvar mu je odmah bila jasna: u društvima s kojima se sretao, žene su vodile glavnu riječ. Te žene su postale fokus njegove knjige "Romske kraljice" koje je Husson Editions objavio 2013. godine.

"Ove žene vidim kao dušu ovih društava. One su te koje unose život u te kuće koje bi inače izgledale kao da su sa filmskih setova", napisao je Couvelier.

U roku od dvije godine, Cuvelier je posjetio Rumuniju četiri puta. Uglavnom je fotografisao pet romskih zajednica: Buzescu, Ciurea, Ivesti, Liesti i Strehaia.

Iako se izraz "Gipsy" ili "Rom" ponekada koristi kao pogrdan, Romi koje je Cuvelier sreo su mu rekli da su ponosni da ih se zove tako. U ovoj knjizi Cuvelier se potrudio da vizualno prikaže taj ponos.

"Romi su najviše ljuti na odnos kakav dobijaju od javnosti, i mislim da je sve ovo jedan način da nam svima kažu: 'I mi postojimo, ovo smo mi' ", kaže Cuvelier.

Prvi put kada je posjetio Rumuniju, nije imao prevodioca i imao je poteškoća u komunikaciji sa romskim porodicama. Trebalo mu je više od godinu dana, ali kada je ušao u kuće, ostao je zapanjen veličinom i različitim arhitektualnim utjecajima. Kako je posjećivao više kuća, vidio je elemente koji se ponavljaju kroz dekor, uključujući mramorne stepenice, loga poznatih brendova i znak $ (dolar) na plafonima i zidovima.

"Arhitektura kuća je mješavina više utjecaja i definitivno nije vođena minimalizmom. Namjera je očito dokazivanje i sjaj." izjavio je.

Cuvelier je takođe primijetio da su se žene trudile da njihov lični izgled bude u skladu sa kućama, često oblačeći svoje najljepše haljine i stavljajući najskuplji nakit prije poziranja.

"Veoma su ponosni na ono što jesu", zaključio je Cuvelier.