Napravite raspored čišćenja kuće za efikasnije raspremanje doma

Klix.ba
12.12.2018. u 14:38
3
8
Napravite raspored čišćenja kuće za efikasnije raspremanje doma
3
Napravite raspored čišćenja kuće za efikasnije raspremanje doma Ilustracija: Shutterstock
Mnogi ne žele počinjati sa čišćenjem doma jer misle da će im to oduzeti dosta vremena i da neće stići sve završiti. Upravo zato je važno raspodijeliti obaveze na papiru te imati "crno na bijelo" kako ćete, šta i kojim redom uraditi.
Suđe je obično najmrža obaveza svakog ukućanina te je preporučljivo početi upravo od toga. Operite prljavo suđe i raspremite kuhinju te posebno očistite sudoper kako bi bio spreman za dalje korištenje, zatim možete nastaviti sa kućnim obavezama.

Pokupite svu odjeću i rasporedite je na prljavu i čistu gomilu, te čistu složite a prljavu ubacite u mašinu tako da završi sa pranjem dok vi završite sa raspremanjem kuće. Sve deke i jastuke poredajte na kauč i krevet ili vratite u ormar.

Knjige vratite u police, te obratite pažnju na čaše i šolje koje ste ostavili na noćnom stoliću ili radnom stolu. Sklonite ih u kuhinju kako se ne bi nakupljale na nepotrebnim mjestima. Promijenite posteljinu i napravite krevet tako da izgleda udobno i lijepo, te da odmor i ležanje na kraju napornog dana bude kao nagrada.

Usisajte sve tepihe i parkete, posebnu pažnju obratite na prostor iza kauča.

Obrišite sve površine u kući, to uključuje police, pultove, kuhinjski šank, daske od prozora i stolove. Obratite pažnju na drške polica i šteke na vratima, te ih jednu po jednu obrišite vlažnom krpom. Preporučljivo je naprskati ih dezinfekcionim sredstvom kojim odmah možete obrisati i daljinski upravljač.

Što se tiče kupatila, naprščite površine sa sprejem protiv kamenca, dodajte toalet papir i provjerite koliko šampona i paste za zube imate. Ako je vrijeme za nabavku novih, obavezno to uvrstite na spisak za prodavnicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: