Brže i bolje
3

Napravite raspored čišćenja kuće za efikasnije raspremanje doma

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi ne žele počinjati sa čišćenjem doma jer misle da će im to oduzeti dosta vremena i da neće stići sve završiti. Upravo zato je važno raspodijeliti obaveze na papiru te imati "crno na bijelo" kako ćete, šta i kojim redom uraditi.

Suđe je obično najmrža obaveza svakog ukućanina te je preporučljivo početi upravo od toga. Operite prljavo suđe i raspremite kuhinju te posebno očistite sudoper kako bi bio spreman za dalje korištenje, zatim možete nastaviti sa kućnim obavezama.

Pokupite svu odjeću i rasporedite je na prljavu i čistu gomilu, te čistu složite a prljavu ubacite u mašinu tako da završi sa pranjem dok vi završite sa raspremanjem kuće. Sve deke i jastuke poredajte na kauč i krevet ili vratite u ormar.

Knjige vratite u police, te obratite pažnju na čaše i šolje koje ste ostavili na noćnom stoliću ili radnom stolu. Sklonite ih u kuhinju kako se ne bi nakupljale na nepotrebnim mjestima. Promijenite posteljinu i napravite krevet tako da izgleda udobno i lijepo, te da odmor i ležanje na kraju napornog dana bude kao nagrada.

Usisajte sve tepihe i parkete, posebnu pažnju obratite na prostor iza kauča.

Obrišite sve površine u kući, to uključuje police, pultove, kuhinjski šank, daske od prozora i stolove. Obratite pažnju na drške polica i šteke na vratima, te ih jednu po jednu obrišite vlažnom krpom. Preporučljivo je naprskati ih dezinfekcionim sredstvom kojim odmah možete obrisati i daljinski upravljač.

Što se tiče kupatila, naprščite površine sa sprejem protiv kamenca, dodajte toalet papir i provjerite koliko šampona i paste za zube imate. Ako je vrijeme za nabavku novih, obavezno to uvrstite na spisak za prodavnicu.