Jednostavan trik
4

Kako uz pomoć baterijske lampe može provjeriti efikasnost vašeg frižidera

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko otvorite frižider i primijetite da vam hrana nije hladna koliko bi trebalo da bude ili se učestalo brže kvari završavajući u smeću prije isteka roka upotrebe - trebali biste provjeriti efikasnost vašeg frižidera.

To možete učiniti jednostavnim trikom koji traje samo nekoliko minuta. Sve što treba da uradite je da stavite baterijsku lampu u frižider i zatvorite vrata.

Kada brtvena guma na vratima vašeg frižidera ne radi kako bi trebala, hladan zrak može curiti van. Uz pokvarenu hranu, možete primijetiti i porast mjesečnog računa za energiju – a sve zato što vaš frižider ne radi tako efikasno kao što ste mislili. Međutim, pošto se svjetlo u frižideru gasi kada zatvorite vrata, teško je odrediti šta se dešava.

Ovaj korisni trik brzo ukazuje na sve probleme s brtvenom gumom vašeg frižidera tako da možete ispraviti problem prije nego još više hrane ode u smeće ili prije nego što kupite novi frižider za svoju kuhinju. Da biste to učinili, uzmite baterijsku lampu, uključite je, stavite u frižider i zatvorite vrata.

Zatim ugasite sva svjetla u kuhinji, a trik je najlakše izvesti noću. Kada su svjetla ugašena i vrata frižidera zatvorena, pogledajte da li svjetlost izlazi iz frižidera u kuhinju. Ako se to dešva, vrijeme je da zamijenite brtvenu gumu na vratima frižidera.