Ususret hladnijem vremenu
43

Kako se riješiti kondenzacije na prozorima: Dva jeftina i jednostavna rješenja

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kondenzacija na prozorima je učestala pojava tokom zimskih mjeseci i hladnijeg vremena, a postoje dva jednostavna načina kako je se možete riješiti - uz pomoć soli ili mačijeg pijeska.

S hladnijim vremenom u vašem domu možete primijetiti sve češću pojavu vlage. Može biti teško spriječiti kondenzaciju na prozorima kada temperatura padne, međutim, postoje neke učinkovite i jeftine metode za rješavanje ovog problema.

Iako je to uobičajen problem u većini domova, ljudi se često pitaju šta uzrokuje kondenzaciju ili kako je se riješiti. Kondenzacija nastaje kada topli zrak iznutra dođe u kontakt s hladnom površinom, a ako se ne ukloni brzo bi se mogla pretvoriti u plijesan i predstavljati prijetnju vašem zdravlju.

@fenrahalesari Damp Home ? My mum taught me this trick! #lifehack #damphome #damp #renovation #newhome #building #mumhack #dehumidifier #water #foryoupage #cheap #bargin #moneysavinghack #moneysavingtips ♬ original sound - Fenrah

Korisnica TikToka Fenrah Alesari podijelila je rješenje da se riješite vlage na prozorima pomoću dvije stvari. Otkrila je savjet koji ju je naučila njena mama, a koji uključuje dva načina za borbu s vlagom pomoću soli i pijeska za mačke.

Fenrah je pokazala da ako sipate so u plastičnu posudu, ona će upiti vlagu. Slično, ako stare čarape i hulahopke napunite pijeskom za mačke i raširite ih po kući, one bi trebale obavljati isti posao kao odvlaživač zraka.

@fenrahalesari Reply to @shielinghide Part 2 Dehumidifier hack. Im told you can just dry out the cat litter too but I've not tried it #lifehack #dehumidifier #damp #renovation #DIY #damphome #moisture #usefultips #part2 #mumhack #newhome #cheap #moneysaving #moneysavingtips #bargin #moneysavinghack #tips ♬ original sound - Fenrah

Potom je postavila i snimak "rezultata" odnosno pokazala šta će se dogoditi nakon toga. Pokazujući kutiju sa solju nakon četiri do pet sedmica, Fenrah je objasnila: "Ovako izgleda so. Možete vidjeti da tamo ima neke tekućine".

Ako so izgleda grudasto i djeluje vlažno, kazala je da je definitivno vrijeme da je uskoro promijenite.

"Možete malo protresti kutiju da oživi. Smatram da to pomaže", kazala je. Nakon sedam dana, trebalo bi da uradite "test gnječenja" na mačijem pijesku, a ako je zaista zgrudvan od vlage, potrebna je promjena.