Pratite upute
15

Kako održavati osjetiljivu odjeću nakon hemijskog čišćenja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Neki odjevni predmeti zahtijevaju više brige od drugih. Dok odjeća koju nosimo svaki dan poput običnih majica i traperica može biti brzo oprana i osušena, haljine, bluze od posebnih materijala, poslovne hlače i sakoi zahtijevaju malo više brige odnosno nježnije tretiranje.

Iako bi takve komade najbolje bilo odnijeti u hemijsku čistionicu, u žurbi i nedostatku vremena, mnogi se odlučuju na čišćenje i sušenje kod kuće, ali Carolyn Forte, direktorica laboratorija za čistoću u Good Housekeeping institutu kaže da to nije baš najbolja ideja - pogotovo ako su na odjeći mrlje.

Profesionalci mogu ukloniti i najtvrdokornije mrlje, dok obična sušilica koju imate kod kuće ne može. Odnesite prvo odjevni predmet u dobru hemijsku čistionicu, a zatim ga samostalno održavajte kod kuće. Nabavite set za sušenje (suho pranje) kod kuće - sredstvo za uklanjanje mrlja, vrećicu, osvježivač odjeće - i pratite sljedeće korake.

  1. Mrlje tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja - ili još bolje olovkom. Poprskajte odjevni predmet osvježivačem, odnosno sprejem za uklanjanje neugodnih mirisa.

  2. U vrećicu za pranje veša stavite najviše pet odjevnih komada. Zatvorite i stavite u sušilicu.

  3. Kada je ciklus sušenja gotov, izvadite odjeću iz vrećice i istresite kako bi se što manje zgužvala. Poprskajte opet, ako je potrebno, osvježivačem.

  4. Razgrnite na sušilo da se malo ohladi i ispravi. Zapamtite, ovo je samo kratkotrajno rješenje i održavanje osjetljive odjeće između posjeta hemijskoj čistionici.