Dileme u borbi s vrućinom
115

Kako izabrati klima uređaj, na šta obratiti pažnju i kako izbjeći direktan udar zraka?

Ljeto je napokon stiglo i donijelo visoke temperature koje će se zadržati u narednim mjesecima, a kako bi boravak u zatvorenom prostoru bio ugodan, kao rješenje se izdvaja klima uređaj.

S obzirom na raniji dolazak vrućina te rastuće temperature u svijetu koje su posljedica globalnog zagrijavanja, klima uređaji odavno nisu luksuz, nego su postali potreba.

Međutim, istovremeno je važno promovisati ekološku osvještenost, pažljivo birati klima uređaj, voditi računa o potrošnji novca i energije, funkcijama koje ima klima uređaj, omjeru uloženog i dobijenog, garanciji koju proizvođač/prodavač daje na uređaj i slično. Iz gore navedenog je jasno da klima uređaji danas trebaju zadovoljiti visoke standarde.

Kada je riječ o njihovom korištenju u prostoriji, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko faktora kako bi klima uređaj bio maksimalno efikasan i ugodan za sve koji borave u određenom objektu. Jedno od najvažnijih "pravila" jeste da se klima uređaj postavi tako da se pokuša izbjeći direktan udar zraka jer upravo to mnogima smeta pa zbog toga žrtvuju ugodnost boravka u prostoriji kako bi taj udar izbjegli. Međutim, istina je da idealne pozicije nema, ali srećom klima uređaji posjeduju različite načine rada koji ublažavaju udare zraka uključujući usmjerivače strujanja koji su jednako korisni prilikom hlađenja i zagrijavanja prostorija, ovisno o potrebama.

Mnoge osobe danas imaju problema s alergijama, tako da je poželjno da klima uređaj posjeduje sistem za filtriranje zraka.

Također, važno je i da klima uređaj stvara što manju buku u domu ili na radnom mjestu.

Kada se zadovolje neki osnovni i najvažniji zahtjevi, idealno je da se klima uređaj svojim dizajnom uklapa u enterijer.

Na tržištu su danas prisutni brojni modeli klima uređaja različitih proizvođača, a jedan od onih koji zadovoljavaju najviše standarde jeste VIVAX H+ Design klima uređaj. Ti standardi uključuju energetske razrede A+++ (hlađenje), A++ (grijanje), a pored funkcije hlađenja, može služiti i za zagrijavanje prostorija.

U kombinaciji sa solarnim panelima H+ Design predstavlja izuzetno isplativu alternativu za hlađenje i grijanje prostora, posebno u obalnim područjima.

Povezivost je sveprisutna te život čini lakšim, tako da je opcija upravljanja, odnosno kontrole klima uređaja putem Wi-Fi konekcije i pametnog telefona svakako dobrodošla. Ovisno o željama i potrebama, klima uređaj se može aktivirati prije dolaska u prostoriju kako bi temperatura bila optimalna za boravak.

H+ Dizajn odlikuje pametno strujanje zraka (180 stepeni) tako da se pri hlađenju zrak usmjerava prema gore. Takav način rada ima svoje prednosti, jer se osigurava ekonomičnije i brže hlađenje, a izbjegava se direktni udar zraka, odnosno direktno puhanje u osobe.

HEPA sistem za filtriranje uklanja čestice u zraku i druge štetne tvari te osigurava svjež i čist zrak, dok dodatni predfilter zaustavlja veće čestice poput dlake kućnih ljubimaca, prašine i drugih čestica, a to će posebno cijeniti osobe sklone alergijama.

Klima uređaji danas nisu samo funkcionalni uređaji, nego predstavljaju i dizajnerski element. VIVAX H+ Design je među onima koji se ističu zahvaljujući svom tekstilnom dizajnu unutrašnje jedinice, a dokaz je RED DOT nagrada za dizajn. U ovom slučaju se može odabrati zlatna i srebrena boja uređaja.

Ugodno korištenje i "miran san" osigurava minimalna buka rada od 18,4 dB, ali i petogodišnja garancija.