Domaći deterdžent
23

Donosimo nekoliko brilijantnih trikova kako možete koristiti limun u kući

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Limunada nije jedini način da iskoristite limun. Vjerovali ili ne ovaj citrus možete koristiti i kao domaći deterdžent za pranje mašinsko pranje suđa ili pak za piling. Ono što je najbolja stvar od svega jeste što ćete za većinu ovih trikova koristiti one dijelove limuna koje biste obično bacili.

Krpe za čišćenje

Krpe za čišćenje s mirisom limuna su osvježavajuća alternativa skupim i prečesto previše hemijski natopljenim dezinfekcijskim maramicama koje su dostupne u trgovini. Upute: Potopite nekoliko čistih krpa u smjesu u koju ste stavili jednaku količinu vode i alkoholnog sirćeta, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i sok od četiri do šest limuna. Savijte ih kao rolat. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi dok ne budete spremni za čišćenje.

Domaći deterdžent za mašinsko pranje suđa

Od limuna možete napraviti i deterdžent za mašinsko pranje suđa. Upute: kombinirajte 1/4 šoljice sode bikarbone, 1/4 šoljice bijelog sirćeta, kašičicu morske soli, dvije kašike limunovog soka i sipajte smjesu direktno u odjeljak za detardžent vaše mašine za suđe.

Riješite se grube kože na petama

Suha i gruba koža nikako nisu lijep prizor pogotovo u ljetnim danima. Dobra vijest je da vitamin C može izliječiti i žuljeve, te zadebljanja na koži stopala. Upute: Izrežite limun na pola, izvadite unutrašnjost stavite na petu i obucite čarape. Ostavite tako 20 minuta. Ponavljajte postupak svakodnevno dok vam pete prestanu biti grube.

Očistite mikrovalnu

Zahvaljujući limunu brzo i jednostavno možete očistiti mikrovalnu pećnicu. Upute: Izrežite limun na pola i iscijedite ga u posudu koja se može koristiti u mikrovalnoj. Dodajte pola šoljice vode i drugu polovinu limuna. Stavite zdjelu u mikrovalnu i ostavite je dok voda ne provri. Nakon toga mikrovalnu pećnicu obrišite krpom.

Očistite vrata od tuš kabine

Mrlje od sapuna i kamenca ponekad je veoma teško očistiti. Limun i morska so može vam pomoći da očistite nakupine od kamenca na vratima tuš kabine. Upute: Jednostavno izrežite limun na pola, umočite ga u morsku so i izribajte vrata kružnim pokretima. Nakon toga ih isperite vodom.

Piling od limuna

Uz pomoć limuna možete napraviti idealan piling za vaše tijelo. Upute: Pomiješajte šoljicu krupne morske soli, pola šoljice slatkog bademovog ulja, koricu od jednog limuna i osam kapi eteričnog ulja peperminta.

Univerzalno sredstvo

Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje od limuna i uštedite novac. Upute: Pomiješajte jednaku količinu limunovog soka, alkoholnog sirćeta i vode u bocu sa raspršivačem. S ovim sredstvom možete čistiti prozore, podove, masnoću na šporetu pa čak i vaše kupatilo.