Kultura povjerenja
4

Bivša šefica Applea i Googlea otkriva šta trebate uraditi ako imate lošeg šefa

Klix.ba
U svojoj knjizi "Radikalna otvorenost: Kako biti sjajan šef, a ne izgubiti svoju ljudskost", bivša šefica Applea i Googlea Kim Scott objašnjava načine na koje menadžer može izvući najbolje iz svog tima. Ističe kako menadžeri ponekad mogu biti noćna mora drugim radnicima, ali također, ukoliko dođe do toga, tri su ključna savjeta da se sačuvate od gubitka živaca.

Najvažnija stvar koju morate imati na umu je da je i vaš šef ljudsko biće.

"Primamljivo je posmatrati šefa kao tiranina kojeg je potrebno svrgnuti s vlasti. Ali morate biti svjesni toga da je on ljudsko biće koji ima nedostatke, baš kao i svi", rekla je Scott.

Pojašnjava kako je jednom imala lošeg šefa kojeg nije mogla podnijeti i za kojeg je mislila da je ugnjetava. Deset godina kasnije slučajno ga je srela, popila piće s njim i shvatila da njen bivši šef uopće nije loša osoba kao što je to ona svojevremeno mislila.

"Kada imate lošeg šefa često se suzdržavate da ne komentarišete. Ne govorite šta vam smeta, a sve te neizgovorene informacije se sakupljaju dok jednog dana ne eksplodiraju poput bombe. Tada vi sami postajete žrtva", rekla je.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Savjetuje da počnete tražiti povratne informacije od svog šefa i da pokušate sagledati i razumjeti određenu situaciju iz njegove perspektive.

"Pokušajte to napraviti bez nekog potisnutog bijesa, a zatim počnite tražiti stvari koje vam se sviđaju kod vašeg šefa", istakla je.

Također je ispričala kako je jedan njen prijatelj s kojim je radila bio veoma težak za saradnju, a nakon što je primijenio ove savjete i pokušao se fokusirati na pozitivne stvari i stvari vrijedne hvale, bilo je uredu i da svom šefu uputi određene kritike.

"Ako vam šef odgovori negativno vrijeme je da pronađete novog šefa. Ako odgovori pozitivno onda ste na dobrom putu da popravite vaš odnos", zaključila je Scott.

Vezani članci